Drobiowe kotleciki z piekarnika to prostsza alternatywa siekanych kotlecików, które mają na blogu bardzo wielu fanów : ) Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć masę na blachę do pieczenia i dalej obiad robi się już sam. Tym razem pokusiłam się o wersję z cukinią i papryką, ale pasować będą również inne warzywa lub ich brak. Polecam!!!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 jajko (wielkość L)
- 100 g startego żółtego sera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 startej na dużych oczkach cukinii
- 1/2 pokrojonej w małą kostkę papryki
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Piersi z kurczaka posiekać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką przekładać mięsną masę formując kotleciki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram.
Pychotka 😍
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂
W wersji z piekarnika jeszcze nie próbowałam 🙂
Autor
Polecam 🙂
Mniam 😋 Trzeba będzie spróbować i tej wersji 🥰
Autor
Super, mam nadzieję, że w tej odsłonie również posmakują 🙂
Uwielbiam takie przepisy gdzie mogę użyć wszystko co zalega w lodówce 🙂 dziękuję za kolejną inspirację 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że się spodobało 🙂
Na którym poziomie piec w piekarniku?
Autor
Ja piekę na środkowym 🙂
upiekłam jako jeden placek na dużej blaszce, podane z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki – niebo w gębie
Autor
Super, bardzo się cieszę, że smakowało 🙂