Ostatnio otrzymałam do wypróbowania filety rybne FRoSTY w trzech odsłonach: aksamitny mintaj, soczysty dorsz i delikatny morszczuk. Wszystkie nazwy brzmią bardzo kusząco, ale do moich ulubieńców zdecydowanie należy dorsz ; ) Przygotowanie dorsza w orzechowej panierce jest bardzo proste i praktycznie niewiele różni się od przygotowania ryby w najpopularniejszej postaci, ale za to efekt nie jest już taki zwyczajny ; ) Polecam!
- filety z dorsza FRoSTA (300 g)
- 2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki drobno zmielonych migdałów
- 6-8 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz, sok z cytryny, koperek
Filety rozmrażamy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Bułkę tartą mieszamy z orzechami włoskimi i migdałami. Filety maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w naszej mieszance z bułki i orzechów. Jeśli lubimy grubszą panierkę, czynność możemy powtórzyć. Smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby uzyskać rumiany kolor. Bardzo dobrze smakują z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką ; )
Smacznego : )