Site icon marta-gotuje.pl

Dorsz na ostro z ananasem

Dorsz w pikantnym sosie z anasanem to super pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad. Danie jest lekkie i aromatyczne, świetnie smakuje z dodatkiem ryżu. Rybę możemy wymienić na krewetki lub kurczaka. Polecam!!

Przepis na dorsza w ostrym sosie z ananasem

Składniki (4 porcje):

Rybę podzielić na kawałki, ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski, cukinię i chili w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, smażyć 4 minuty, wrzucić czosnek, chili i imbir. Po minucie dodać cukinię, ananasa, po dwóch minutach, dodać curry. Smażyć chwilę razem, dodać przecier pomidorowy. Zagotować, zmniejszyć płomień, dodać kawałki ryby i gotować pod przykryciem około 10 minut. Podawać z sezamem i ryżem.

Smacznego!

1 porcja to 230 kcal (bez ryżu), 405 kcal (z ryżem 50g)

Przepis z książki B.I. Grątkowscy „Praktykulinarni”, więcej obiadowych inspiracji znajdziecie tutaj.

Exit mobile version