Domowy paprykarz szczeciński

Od dziecka uwielbiałam paprykarz, jednak często spotykałam się z opinią, że jest to najgorsze, co może być, bo znajdują się w nim wszystkie przemielone odpady, co nie brzmi zbyt apetycznie ; ) Przedstawiam Wam zatem przepis na idealny domowy paprykarz! Potrzebujemy zaledwie kilku składników i do tego przygotowuje się go błyskawicznie : ) Nie ma nic lepszego niż domowa pasta do kanapek. Według mnie równie smaczny, jak nie smaczniejszy jest następnego dnia, choć jego zaletą jest też fakt, że jeśli wlejemy do słoiczka odrobinę oleju, możemy go przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pysznie i zdrowo. Polecam!!!


Paprykarz szczeciński przepis

Składniki:

  • 250 g wędzonej makreli (1 duża sztuka)
  • 115 g ugotowanego ryżu np. długoziarnistego
  • 1 średnia cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól morska, pieprz, opcjonalnie szczypta cukru
  • papryka słodka, chili
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Makrelę dokładnie obrać ze skóry i ości, wymieszać z ryżem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ryby z ryżem. Następnie dodać koncentrat i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Smacznego : )


Domowy paprykarz szczeciński przepis


Rybny paprykarz

Komentarzy: 15

  1. 15 marca 2012 / 23:48

    Wow, to się nazywa wyższa szkoła jazdy!!!
    Lubię serię Specialite Kamisa, skusiłam się kiedyś na ich młynki po tym, jak o nich pisałaś i teraz już wiernie je kupuję:)

  2. Edytka
    17 marca 2012 / 19:59

    Super, uwielbiam takie domowe przetwory. A robilaś keidys paste jajeczna?

  3. Marta
    Autor
    17 marca 2012 / 21:12

    Pasty jajecznej jeszcze nie robiłam, ale może spróbuję przed Wielkanocą 🙂 A znasz jakiś sprawdzony przepis?

  4. mysia_kitka
    18 marca 2012 / 0:44

    kurcze, zeby mi ktos w domu takie pyszne zarcie przygotowywal;P zazdroszcze mezowi!!!

  5. pr0myczek.blox.pl
    18 marca 2012 / 21:03

    Ale mi narobiłas smaki na paprykarz!

  6. Mary_Lu
    30 kwietnia 2014 / 22:53

    Marta, on jest dużo lepszy niż ten sklepowy z mojego dzieciństwa, tak dawno nie jadłam paprykarza! Bo właśnie staram się świadomie odżywiać i czytałam co dodają producenci do paprykarzy. I teraz dzięki Tobie znowu wróciłam do smaku z dzieciństwa, ale lepszego smaku, jest pyszny!!

    • Marta
      Autor
      30 kwietnia 2014 / 23:04

      Mam tak samo! paprykarz uwielbiam, ale zawsze słyszałam, że jest niezdrowy… a taka domowa wersja nie dość, że pyszna, to jeszcze wiemy co jemy 😀

      • Mary_Lu
        30 kwietnia 2014 / 23:16

        Super! Zapisane do ulubionych dań 🙂

  7. Aga
    1 lutego 2017 / 21:52

    Uwielbiam Twoje klasyczne przepisy super 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 22:52

      Bardzo mi miło, zgodnie z obietnicą będzie ich więcej 🙂

  8. Iza
    2 lutego 2017 / 17:33

    Spieszę donieść że jest obłędny 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:55

      Bardzo się cieszę 🙂

  9. Beata
    22 września 2019 / 10:33

    Najlepszy paprykarz jaki jadłam 😁 dzięki Tobie już nigdy nie skuszę się na zakup sklepowego paprykarza 😊😊 super przepis 😊 😍

    • Marta
      Autor
      23 września 2019 / 10:13

      Ogromnie się cieszę 🙂 Też uważam, że domowy jest najlepszy i składem i smakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 4 =