Kolejny przepis z cyklu tych, które bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni, ale nie ma ich na blogu… ; ) Dość powszechna jest opinia, że przygotowanie domowego makaronu to coś trudnego! Według mnie jest wręcz przeciwnie, dodatkowo wystarczą dwa magiczne składniki: jajka i mąka ; ) Do niedzielnego rosołu domowy makaron jest niezastąpiony : ) Polecam!!!
Składniki (dla 2-3 osób):
- 100 g mąki
- 1 jajko (wielkość L)
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie ono dość twarde i trudne do zagniatania, ale z tego co zawsze powtarzała moja babcia, im trudniej będzie się nam z nim pracowało, tym smaczniejszy będzie makaron ; ) (Obecnie przy zagniataniu posiłkuję się robotem kuchennym, a później ewentualnie zagniatam przez 1-2 minuty ręcznie ). Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na pożądaną przez nas grubość np. 1 mm. Pociąć nożem na paski o ulubionej szerokości. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut (w zależności od grubości ciasta).
Smacznego : )