Domowy makaron w towarzystwie świeżego i delikatnego sosu z pomidorów i bazylii. Przepyszny obiad z prostych składników, więc obowiązkowo muszą one być dobrej jakości, aby oddały swój smak. Przepis pochodzi z książki „Mistrzowie makaronu” M. Vetri, D. Joachim, która jest prawdziwą skarbnicą wiedzy o włoskiej kuchni i makaronach, gnocchi, a także risotto. Dania w większości są wyszukane i nieoczywiste, zadowolą każdego kulinarnego smakosza, a zdjęcia przepiękne. Sos pomidorowo-bazyliowy to absolutny klasyk, dlatego warto od niego rozpocząć makaronową przygodę. Polecam!
Składniki na makaron (ok 455g):
- 475 g semoliny
- 120-140 ml zimnej wody
Semolinę wymieszać z wodą przez ok. 10 minut, a następnie przełożyć do lodówki na 15 minut, aby mąka wchłonęła wodę, nie nagrzewając się. Mieszać ciasto jeszcze 10 minut, po tym czasie mieszanka powinna przypominać wilgotny piasek (a nie zwartą kulę ciasta) i lepić się w palcach. Jeśli się rozsypuje, dodać po 1 łyżce wody zimnej wody, aż ciasto zacznie kleić się w grudki. Mieszanka powinna wyglądać na bardzo suchą, coś w rodzaju pozlepianej masłem bułki tartej. Lepiej aby była za sucha niż zbyt wilgotna – za bardzo mokre i ciepłe ciasto przylepi się do tłoczników i zatka maszynę. Jeśli korzystasz z miksera z przystawką, musisz dolać nieco więcej wody niż w przypadku mocniejszej maszyny do wytłaczania. Wychodzące z maszyny pasma ciasta pociąć na nieregularne kształty według uznania. Natychmiast oprószyć semoliną, żeby się nie posklejały. Ułożyć makaron na kratce i wstawić ją do lodówki bez przykrycia na minimum 8 godzin (a maksimum 4 dni). Im więcej czasu w niej spędzi, tym bardziej wyschnie. W przypadku większości makaronów idealny czas suszenia wynosi 2 dni.
Zagotować duży rondel osolonej wody. Wrzucić makaron i przykryć, żeby szybko odzyskać temperaturę wrzenia. Gotować makaron ok. 4-6 minut (8-10 minut, jeśli używamy całkowicie suchego makaronu), aż będzie miękki, ale po nagryzieniu nadal lekko sprężysty. Odcedzić makaron, zachowując wodę z gotowania.
Składniki na sos pomidorowo-bazyliowy:
- 60 ml oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 1 szklanka włoskich pomidorów z puszki
- płatki chili, sól, pieprz
- 10 listków świeżej bazylii, rozdrobnionych na kawałki
Dużą, głęboką patelnię postawić na średnim ogniu, wlać oliwę, dodać czosnek. Pilnować temperatury, żeby czosnek się nie przypalił (może się lekko przyrumienić). Po ok. 2 minutach dodać pomidory, zmniejszyć ogień na umiarkowany i gotować sos, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 minut. Pomidory muszą się ugotować – smak surowizny może wszystko zepsuć. Na patelnię dodać odcedzony makaron (340g) i wlać na nią 120 ml wody z gotowania. Gotować wszystko potrząsając patelnią, aż sos trochę zgęstnieje, nabierze kremowej konsystencji i oblepi kluski. Nie przerywać mieszania, aż makaron z sosem połączą się w całość. Doprawić solą, pieprzem i chili do smaku. Dodać bazylię na patelnię, wymieszać. Podawać od razu.
Smacznego!