Domowy kebab z piekarnika

Uwielbiam fast foody w domowej wersji. Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest obłędnie pyszny, prosty do przygotowania i na pewno zachwyci Was równie mocno. Idealny do przygotowania na imprezę. Mięso jest aromatyczne, soczyste, smakuje super również na zimno, np. do kanapek. Kebab przygotowałam z filetu i nóg z kurczaka, ale można również wykorzystać pierś z indyka. Polecam!!! Zajrzyjcie również na serwis fajnegotowanie.pl , gdzie znajdziecie ciekawe przepisy na siostrzaną potrawę kebaba – gyros : )

Domowy kebab z piekarnika

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka (ok. 400g)
  • 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu, nie mylić z kminkiem)
  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić, aby był cieńszy i zwiększył powierzchnię.

Do małej miseczki wsypać wszystkie przyprawy: sól, czosnek, paprykę, oregano, tymianek i kmin rzymski, dokładnie wymieszać.

Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie olejem, aby przyprawy lepiej do niego przylgnęły i mięso nie przesuszyło się podczas pieczenia. Dzięki temu kebab będzie bardziej soczysty. Każdy kotlet oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Doprawione układać jeden na drugim i tak aż do wykończenia wszystkich kawałków. Powinniśmy zużyć całą przyprawę. Przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc (mięso można od razu nadziać na patyki – instrukcja poniżej i wstawić do lodówki, w ten sposób czeka gotowe do pieczenia).

Przygotować stelaż do pieczenia, czyli cebulę i patyczki do szaszłyków. Cebulę przekroić na pół w poprzek, jedną z połówek ułożyć na talerzu i wbić w nią patyczki –pionowo. Wbijać od dołu tak, żeby ostry czubek patyczka był skierowany ku górze (przebijając cebulę uważać na place) –na te patyczki nadziewać mięso, dociskając do cebuli i budując z tych kotletów kebab. Układać kotlety jeden na drugim, budując wieżę i dociskając kotlet do spodu. Kiedy wszystkie kawałki mięsa się skończą i są dobrze dociśnięte, kebab jest gotowy. Przykryć go od góry drugą połówką cebuli tj. nabić ją na patyki zamykając kebab. Dodatkowo osłonić górną cebulę, przykrywając ją kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia.

Wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać go razem z mięsem w środku. Czas pieczenia liczyć od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 C (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa) i piec na dolnej półce przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło, soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Po kilku minutach pokroić ostrym nożem, w cienkie paseczki albo takie paski, na jakie mamy ochotę. Podawać z pitą, tortillą, ryżem, surówkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Do podania idealny jest również lekki sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny gęsty (180g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Domowy kebab drobiowy przepis
Domowy kebab jak zrobić

Źródło

Komentarzy: 98

  1. Aga
    1 lutego 2019 / 13:09

    Aż ślinka leci jak patrzę na te zdjęcia! dzisiaj nastawiam marynatę 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Super, mam nadzieję, że posmakował 🙂

    • Natalia Gryska
      29 listopada 2019 / 16:30

      Ostatnio jestem chętna na taki domowy kebab. Ostatnio w tych knajpach z kebabem zauważyłam, że ich dania są coraz gorszej jakości. Już wolę sama zrobić taki kebab, dlatego sprawdzę ten przepis 🙂

      • Marta
        Autor
        30 listopada 2019 / 14:12

        Domowy najlepszy 🙂

        • Neck
          22 listopada 2024 / 11:54

          Pewnie że tak.taniej wychodzi i wiesz co jesz

          • Marta
            Autor
            24 listopada 2024 / 14:58

            Zdecydowanie, pozdrawiam 🙂

  2. Olka
    1 lutego 2019 / 13:39

    Dobrze, że weekend nadchodzi to na pewno będziemy się zajadać 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Bardzo się cieszę 🙂

  3. Isia
    1 lutego 2019 / 14:08

    Super pomysł domowego nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Polecam, jest pyszny 🙂

  4. Majka
    1 lutego 2019 / 15:45

    Świetny pomysł 😍 Na pewno skorzystam 👍

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Na pewno posmakuje, jest super <3

      • Majka
        18 lutego 2019 / 10:05

        Przepyszne, idealne 😍

        • Marta
          Autor
          18 lutego 2019 / 14:40

          Ogromnie się cieszę 🙂 🙂 🙂

  5. Monika
    1 lutego 2019 / 16:05

    Musi być pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Potwierdzam 😉

  6. EWA
    1 lutego 2019 / 20:55

    Mięsko w lodówce jutro dam znać co wyszło 🙂

    • EWA
      3 lutego 2019 / 13:48

      Rewelacja jest efekt wow 🙂

      • Marta
        Autor
        7 lutego 2019 / 14:56

        Super 🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:55

      Czekam na wieści 😉

  7. Kate
    2 lutego 2019 / 16:07

    Wspaniałe wyszło, polecam!!!

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:55

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. O.n.a
    3 lutego 2019 / 2:07

    Rewelacyjny na pewno powtórzę bo cała rodzinka się zajadała zrobiłam z samymi udkami bo bałam się że pierś będzie za sucha.

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:56

      Miło mi, że tak posmakowało 🙂

  9. Malwina
    3 lutego 2019 / 17:42

    Mięso jest przepyszne polecam na samych udkach/nóżkach 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 16:25

      Miło mi, że posmakowało 🙂 dla mnie najlepiej smakuje w połączeniu z piersią z kurczaka 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 16:26

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2019 / 13:20

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  10. Werka
    6 lutego 2019 / 15:20

    Same pochwały zebrałam za ten obiadek super pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 16:26

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Karo
    8 lutego 2019 / 12:02

    Wyszedł super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:47

      Super <3

  12. z.
    9 lutego 2019 / 14:03

    Cudowny przepis mieso jest rewelacyjne ja nie lubie kebaba na miescie z baraniny ale taki domowy to co innego klasa 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:48

      Domowe jedzenie najlepsze 🙂

  13. Ewelea
    9 lutego 2019 / 18:10

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:48

      Bardzo mi miło 🙂

  14. 11 lutego 2019 / 13:08

    Fajna propozycja dla fanów kebaba 😀

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2019 / 14:48

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  15. Maura
    12 lutego 2019 / 14:48

    Genialne mięsko zrobiłam z twoich proporcji i wyszło fajne wilgotne nastepnym razem probuje sam filet 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:25

      Super 🙂 ciekawe, która wersja bardziej posmakuje 😉

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:42

      Bardzo dziękuję i polecam, smakuje tak jak wygląda 😉

  16. Kaja
    14 lutego 2019 / 12:35

    Pyszne mięso dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:44

      Super, że kebab posmakował 🙂

  17. Asiula
    20 lutego 2019 / 13:29

    Ale to było dobre zrobiłam z podwójnej porcji i nadal nam było mało 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:53

      Ogromnie się cieszę 🙂

  18. Nadia
    24 lutego 2019 / 20:07

    Cudowne mięso, fajnie soczyście wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:43

      Bardzo mi miło, że kebab posmakował 🙂

  19. Mania
    1 marca 2019 / 12:10

    Robiłam już 3 raz i zawsze pysznie się udaje, najlepszy chyba mix trochę udek trochę filetów a sam filet piekłam w niższej temp i też był soczysty 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:46

      Super, bardzo mi miło, wg mnie miks też smakuje najlepiej 😉

  20. Alka9
    18 marca 2019 / 13:05

    Na weekend miałam gości i szukałam coś prostego ale efektownego i tak trafiłam na Pani blog i przepadłam 🙂 tyle super przepisów kiedy ja to zrobie?! a kebab pierwsza klasa 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:28

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  21. Mania
    23 marca 2019 / 20:29

    Cudowny sposób na kurczaka dziękuję.

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:35

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  22. Emi
    2 sierpnia 2019 / 10:52

    Przepyszne mięso, fajnie doprawione i soczyste a łatwo się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:43

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  23. Kass
    14 listopada 2019 / 0:20

    Pycha bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2019 / 0:48

      Super, że posmakowało 🙂

  24. GdzieZjesc.info
    28 listopada 2019 / 17:49

    Dzis będę robił, mam nadzieję, że wyjdzie równie pysznie

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2019 / 17:58

      Smacznego i daj znać jak posmakowało 🙂

  25. Klara
    4 czerwca 2020 / 22:08

    Czy kebab piec na stojaco, czy mozna go polzyc na blaszce?

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:33

      Na stojąco 🙂

  26. Zofia
    15 czerwca 2020 / 13:06

    Wygląda smacznie. Jakie inne mięso można jeszcze zastosowac w tym przepisie? Nigdy nie przepadałam za kebabem, ale taki domowy na pewno jest zdrowszy niż kupiony w budce

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2020 / 15:46

      Dziękuję i polecam, miks mięs podany w składnikach, wg mnie wychodzi najsmaczniejszy, ale można próbować różne opcje 🙂

  27. Ania
    22 czerwca 2020 / 6:26

    A jak długo piec w piekarniku gdzie grzeje tylko duł

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2020 / 12:57

      Czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika, po 90 minutach proszę sprawdzić, czy mięso jest już dopieczone 🙂

  28. Maddie
    13 lipca 2020 / 11:14

    Przepyszne kolejny super przepis znaleziony na tej stronie 😋

    • Marta
      Autor
      13 lipca 2020 / 14:10

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  29. Bobek
    28 września 2020 / 11:51

    Robiłem po raz pierwszy i wyszedł pyszny.

    • Marta
      Autor
      28 września 2020 / 12:28

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  30. janek
    18 grudnia 2020 / 11:51

    ale zajebiste wyszło

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2020 / 23:49

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  31. Początkujący
    31 grudnia 2020 / 14:10

    Moja rodzina jest zachwycona tym kebabem. Troszkę za każdym razem modyfikuje. 3 nastolatków i żona nie marudzi że na kebaba trzeba wyskoczyć. Mistrzostwo

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2021 / 18:07

      Bardzo się cieszę, najlepsza rekomendacja 😀

  32. Agata
    4 lutego 2021 / 11:15

    Kebab jest o wiele lepszy niż kupny, mięso soczyste bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:00

      Super, że posmakował 🙂

  33. Robo
    14 marca 2021 / 12:29

    Czy mięso w piekarniku ustawiamy pionowo czy poziomo?

    • Marta
      Autor
      14 marca 2021 / 13:09

      Pionowo 🙂

  34. Kølekcjøner
    8 maja 2021 / 19:38

    Przepis super. Niestety kmin rzymski to nie dla mnie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2021 / 16:15

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 Kmin rzymski jest bardzo charakterystyczny, albo się go uwielbia, albo nienawidzi 😉

  35. Anusia
    1 czerwca 2021 / 9:53

    Rewelacja mięso pyszne, soczyste !!!

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 21:40

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  36. Agnieszka
    4 listopada 2021 / 16:36

    Robie juz 3 raz kebaba z tego przepisu, jest prosty i bardzo smaczny…

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2021 / 17:32

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  37. Norbert
    27 stycznia 2022 / 0:38

    Bardzo mi smakuje przyprawy super dobrane mięsko soczyste.

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:49

      Super, że posmakowało 🙂

  38. Ewelina
    13 marca 2022 / 13:41

    Fajny przepis. Ale jak to jest możliwe że wam na filmikach tak ładnie się to trzyma w pionie ? Cebula po rozgrzaniu robi się miękka i się wszystko rozwala. Jest na to jakiś inny sposób ?

    • Marta
      Autor
      14 marca 2022 / 0:24

      Zamiast cebuli można użyć np. ziemniaki 🙂

      • Ewelina
        15 marca 2022 / 8:53

        Oczywiście wszystko smakuje idealnie 🙂

        • Marta
          Autor
          21 marca 2022 / 0:29

          Bardzo się cieszę 🙂

  39. Irek
    11 czerwca 2022 / 14:28

    Czy tak zamarynowane mięso, zamiast na patyk i do piekarnika to można by do grila przyciskanego takiego góra-dół? Kurczak normalnie tam wychodzi super – taki soczysty jak nie przeciągniemy..

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2022 / 0:26

      Tak 🙂

  40. J.
    16 czerwca 2023 / 20:31

    Jestem zachwycona tym przepisem zrobiłam już kilka razy i nadal mało 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2023 / 15:01

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  41. Piotr
    23 kwietnia 2024 / 12:07

    polecam przepis o wiele lepsze niz z zahira

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2024 / 15:00

      Dzięki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 21 =