Do świątecznych wypieków bardzo często wykorzystuję cukier wanilinowy, w tym roku postanowiłam więc, że sama spróbuję przygotować jego domowy odpowiednik. Co prawda cukier z torebki bardzo różni się od tego domowego, ale dla mnie zdecydowanie bardziej aromatyczny i korzenny jest ten z prawdziwą wanilią! Jeśli spróbujecie, na pewno nie wrócicie już do tego kupnego. U Dorotuś, od której zaczerpnęłam przepis, dowiedziałam się, że podobnie możemy również przygotować cukier cynamonowy, w sam raz na nadchodzące święta ; )
Składniki :
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka, które następnie mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2-3 części i również zakopać w cukrze. Szczelnie zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy do użycia po 1- 2 tygodniach. Można go używać jako zwykłego, granulowanego cukru.
Smacznego : )