Domowy cukier waniliowy

Do świątecznych wypieków bardzo często wykorzystuję cukier wanilinowy, w tym roku postanowiłam więc, że sama spróbuję przygotować jego domowy odpowiednik. Co prawda cukier z torebki bardzo różni się od tego domowego, ale dla mnie zdecydowanie bardziej aromatyczny i korzenny jest ten z prawdziwą wanilią! Jeśli spróbujecie, na pewno nie wrócicie już do tego kupnego. U Dorotuś, od której zaczerpnęłam przepis, dowiedziałam się, że podobnie możemy również przygotować cukier cynamonowy, w sam raz na nadchodzące święta ; )


Domowy cukier z waniliowy

Składniki :

  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii

Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka, które następnie mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2-3 części i również zakopać w cukrze. Szczelnie zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy do użycia po 1- 2 tygodniach. Można go używać jako zwykłego, granulowanego cukru.

Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. yamotka
    5 grudnia 2011 / 23:15

    super, jutro kupie wanielie i cynamon i na siweta jak znalazl

  2. Mary_Lu
    5 grudnia 2011 / 23:23

    Ja Cież pierdziele ale fajnie! Wypróbuję 🙂

  3. medium-size
    6 grudnia 2011 / 13:18

    Świetne!
    P.S. Miłych Mikołajek 🙂

  4. lila
    7 grudnia 2011 / 11:07

    Wczoraj wykonałam, nawet taka kuchenna kaleka jak ja dała rade, pełen sukces :-DDDDD

  5. 7 grudnia 2011 / 11:09

    Świetny pomysł! Często dostaję jak prezent laski wanilii od sklepu Ale dobre,a właśnie myślałam, że mogłabym zrobić ten waniliowy cukier, ale nie widziałam jak to zrobić. Ale dzięki Tobie już wiem i zrobię w tym tygodniu:) Uściski:)

  6. Anka
    7 grudnia 2011 / 19:26

    Dobry pomysł!

  7. rejczel
    8 grudnia 2011 / 23:37

    Zrobiłam dzisiaj i czekam na efekty :)))

  8. Marta
    Autor
    9 grudnia 2011 / 16:30

    Dla mnie to oczekiwanie jest zawsze najgorsze:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 6 =