Do świątecznych wypieków bardzo często wykorzystuję cukier wanilinowy, w tym roku postanowiłam więc, że sama spróbuję przygotować jego domowy odpowiednik. Co prawda cukier z torebki bardzo różni się od tego domowego, ale dla mnie zdecydowanie bardziej aromatyczny i korzenny jest ten z prawdziwą wanilią! Jeśli spróbujecie, na pewno nie wrócicie już do tego kupnego. U Dorotuś, od której zaczerpnęłam przepis, dowiedziałam się, że podobnie możemy również przygotować cukier cynamonowy, w sam raz na nadchodzące święta ; )
Składniki :
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka, które następnie mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2-3 części i również zakopać w cukrze. Szczelnie zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy do użycia po 1- 2 tygodniach. Można go używać jako zwykłego, granulowanego cukru.
Smacznego : )
super, jutro kupie wanielie i cynamon i na siweta jak znalazl
Ja Cież pierdziele ale fajnie! Wypróbuję 🙂
Świetne!
P.S. Miłych Mikołajek 🙂
Wczoraj wykonałam, nawet taka kuchenna kaleka jak ja dała rade, pełen sukces :-DDDDD
Świetny pomysł! Często dostaję jak prezent laski wanilii od sklepu Ale dobre,a właśnie myślałam, że mogłabym zrobić ten waniliowy cukier, ale nie widziałam jak to zrobić. Ale dzięki Tobie już wiem i zrobię w tym tygodniu:) Uściski:)
Dobry pomysł!
Zrobiłam dzisiaj i czekam na efekty :)))
Autor
Dla mnie to oczekiwanie jest zawsze najgorsze:)