Przygotowanie domowego mleka roślinnego zawsze wydawało mi się dość skomplikowane ; ) Na szczęście za sprawą mojej koleżanki Olgi (pozdrawiam! : ) udało mi się zgłębić temat i okazuje się, że jest to nie tylko proste, ale również sporo tańsze niż zakup takiego mleka w sklepowej wersji ; ) Olga polecała mi mleko kokosowe, ale będąc w posiadaniu sporej ilości migdałów zdecydowałam się na drobną modyfikację. Mleko jest pyszne, bardzo aromatyczne, świetnie sprawdza się również w wypiekach, a także owsiankach itp. Polecam!!!
Składniki:
- 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
- 1 i 1/2 szklanki wody
- mała szczypta soli
Migdały zalać zimną wodą, odstawić na noc do wymoczenia. Następnego dnia odcedzić, przepłukać wodą. Wrzucić do blendera wraz z wodą i solą, zmiksować na najwyższych obrotach przez około minutę. Przecedzić przez gazę i przelać do butelki/ szklanego słoika.
Smacznego : )