Przygotowanie domowego mleka roślinnego zawsze wydawało mi się dość skomplikowane ; ) Na szczęście za sprawą mojej koleżanki Olgi (pozdrawiam! : ) udało mi się zgłębić temat i okazuje się, że jest to nie tylko proste, ale również sporo tańsze niż zakup takiego mleka w sklepowej wersji ; ) Olga polecała mi mleko kokosowe, ale będąc w posiadaniu sporej ilości migdałów zdecydowałam się na drobną modyfikację. Mleko jest pyszne, bardzo aromatyczne, świetnie sprawdza się również w wypiekach, a także owsiankach itp. Polecam!!!
Składniki:
- 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
- 1 i 1/2 szklanki wody
- mała szczypta soli
Migdały zalać zimną wodą, odstawić na noc do wymoczenia. Następnego dnia odcedzić, przepłukać wodą. Wrzucić do blendera wraz z wodą i solą, zmiksować na najwyższych obrotach przez około minutę. Przecedzić przez gazę i przelać do butelki/ szklanego słoika.
Smacznego : )
To mi się przyda od zaraz 😀
Autor
Świetnie 🙂 daj znać jak smakowało 🙂
Jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale składniki są, więc na noc nastawiam migdały 🙂
Autor
Super- warto, smacznego 🙂
Ja się mobilizuję do przygotowania domowego mleka 🙂
Autor
To naprawdę proste! mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Dziękuję bardzo lubię migdały, więc mleko pewnie pyszne 🙂
Autor
Jeśli lubisz migdały tym bardziej zachęcam do wypróbowania 🙂
Wspaniałe 🙂 idealne do owsianki lub musli 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂 planuję dodać do puddingu chia 🙂
Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w internecie i mam juz dobry plan na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym sadzicie.
Super przepis! mleczko pychaaa
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Uwielbiam ten przepis, takie to proste a ile taniej wychodzi niż mleko migdałowe ze sklepu!
Autor
Zdecydowanie 🙂 polecam również przygotować w ten sposób mleko kokosowe 🙂
Super jakie to proste dzięki!!!
Autor
Nie ma za co dziękować! Miło mi, że przepis się przyda 🙂