Czy wiecie jak przygotować domowe masło? To bardzo proste, ale sama przez długi czas nie posiadałam tej wiedzy, patent podejrzałam na niezawodnym instagramie ; ) Wystarczy dobra śmietana i kilka minut wolnego czasu : ) Dodatkowo to świetna sprawa, jeśli zdarzy Wam się przez nieuwagę przebić śmietanę, bo nic się nie zmarnuje : ) Polecam!!!
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% w kartoniku, do ubijania)
Śmietankę ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Po uzyskaniu konsystencji bitej śmietany ubijać dalej, do czasu aż śmietana się zwarzy, może to potrwać kilka-kilkanaście minut w zależności od miksera. Gdy śmietana rozwarstwi się na grudki tłuszczu i maślankę, zmniejszyć obroty miksera, chwilę miksować, grudki masła zaczną łączyć się w większe kawałki. Masło odsączyć na sicie lub przecisnąć przez gazę, a następnie wypłukać z resztek maślanki, aby było bardziej zwarte i dłużej utrzymywało świeżość: do miski nalać zimną wodę, włożyć masło i ugniatać palcami. Mętną wodę z maślanką wylać, napełnić miskę świeżą wodą i powtórzyć wypłukiwanie masła, najlepiej do czasu aż woda będzie czysta. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!