Hamburgery możecie przygotować zarówno w ramach błyskawicznego obiadu lub jeśli wybieracie się np. na piknik : ) Dla wszystkich miłośników fast foodów jest to na pewno lepsza alternatywa, ponieważ wiemy co znajduje się w środku, a dzięki temu, że mięso jest grillowane unikamy niezdrowego smażenia. Polecam ! : )
Składniki na 5 hamburgerów:
- 5 dużych bułek do hamburgerów najlepiej z sezamem
- 500 g mięsa mielonego
- ulubione przyprawy do mięsa, u mnie pieprz i texas grill
- sałata
- 2 pomidory
- 1 cebula
- papryka konserwowa ok. 2 ćwiartek
- 1 ogórek
- opcjonalnie 5 plastrów żółtego sera, jeśli lubimy cheeseburgery
- sos do hamburgerów (u mnie Develey)
Mięso mielone doprawiamy ulubionymi przyprawami i formujemy 5 okrągłych, dość płaskich kotletów (najlepiej o średnicy mniej więcej takiej, jaką ma nasza przekrojona bułka, zrobiłam mniejsze i grubsze, ale przez to nie czuliśmy mięsa w każdym kęsie ; ). Grillujemy ok. 6-8 min. aż mięso będzie ładnie zrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Możemy również dołożyć na grilla cebulę, pokrojoną w półksiężyce. Bułki rozcinamy i smarujemy sosem, dalej kładziemy 2 plastry sałaty, grillowane mięso, kolejną porcję sosu i pozostałe warzywa, pokrojone w plastry. Przykrywamy drugą połówką bułki. Tak przygotowanego hamburgera, warto jeszcze na chwilę umieścić na grillu, aby bułka była bardziej chrupiąca. Tym razem niestety tego nie zrobiłam, ale następnym na pewno nie zapomnę : )