Domowe hamburgery

Hamburgery możecie przygotować zarówno w ramach błyskawicznego obiadu lub jeśli wybieracie się np. na piknik : ) Dla wszystkich miłośników fast foodów jest to na pewno lepsza alternatywa, ponieważ wiemy co znajduje się w środku, a dzięki temu, że mięso jest grillowane unikamy niezdrowego smażenia. Polecam ! : )


Domowe hamburgery

Składniki na 5 hamburgerów:

  • 5 dużych bułek do hamburgerów najlepiej z sezamem
  • 500 g mięsa mielonego
  • ulubione przyprawy do mięsa, u mnie pieprz i texas grill
  • sałata
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • papryka konserwowa ok. 2 ćwiartek
  • 1 ogórek
  • opcjonalnie 5 plastrów żółtego sera, jeśli lubimy cheeseburgery
  • sos do hamburgerów (u mnie Develey)

Mięso mielone doprawiamy ulubionymi przyprawami i formujemy 5 okrągłych, dość płaskich kotletów (najlepiej o średnicy mniej więcej takiej, jaką ma nasza przekrojona bułka, zrobiłam mniejsze i grubsze, ale przez to nie czuliśmy mięsa w każdym kęsie ; ). Grillujemy ok. 6-8 min. aż mięso będzie ładnie zrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Możemy również dołożyć na grilla cebulę, pokrojoną w półksiężyce. Bułki rozcinamy i smarujemy sosem, dalej kładziemy 2 plastry sałaty, grillowane mięso, kolejną porcję sosu i pozostałe warzywa, pokrojone w plastry. Przykrywamy drugą połówką bułki. Tak przygotowanego hamburgera, warto jeszcze na chwilę umieścić na grillu, aby bułka była bardziej chrupiąca. Tym razem niestety tego nie zrobiłam, ale następnym na pewno nie zapomnę : )

Smacznego : )

Hamburgery z grilla
* Do hamburgerów wykorzystałam sos Hamburgerowy, który otrzymałam dzięki uprzejmości marki Develey. Sos sprawdził się świetnie, doskonale podkreślił smak grillowanego mięsa. Żałuję , że opakowanie jest tak małe : )

Komentarzy: 8

  1. opek
    12 kwietnia 2012 / 19:19

    musze przy najblizszej okazji nabyc grilla, bo mam jeydnie taki ogrofowy, a pogoda nie sprzyja neisttey;/

  2. Marta
    Autor
    13 kwietnia 2012 / 10:37

    Polecam zarówno elektryczny grill jak i ten sos:)

  3. 13 kwietnia 2012 / 12:21

    ciekawy przepis, sezon na grilla sie rozpoczyn, mozna wiec bedzie wypróbować, dzięki

  4. renatta
    14 kwietnia 2012 / 19:07

    Ale piekne i kolorowe, swietne po prostu. czy na zwyklym grilu dam rade takie zrobic?

    • Marta
      Autor
      14 kwietnia 2012 / 21:16

      Pewnie, że zwykły grill też się nadaje:) Są naprawdę pyszne!!!

  5. wojtas
    17 kwietnia 2012 / 10:24

    Przyznam, ze ten sos mega pyszny, dzisiaj drugi dzienz rzedu jemy Twoje hamburgery

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2012 / 10:29

      Mi też zasmakował 🙂 u mnie teraz hamburgery obowiązkowo raz w tygodniu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 18 =