Domowe crunchy z jabłkami to świetny pomysł na zdrowy i pożywny deser, choć przyznam się Wam szczerze, że uwielbiam je także w postaci słodkiego śniadania : ) W wersji śniadaniowej idealnie komponuje się z kefirem, który przełamuje słodycz. Polecam!!!
Składniki:
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan
- 3 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cynamonem, łyżką syropu klonowego i mąką ziemniaczaną. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 10 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszać płatki owsiane, orzechy, olej kokosowy, sól i pozostałą łyżkę syropu klonowego. Zmiksować bardzo krótko blenderem, aby rozdrobnić orzechy i część płatków. Dzięki temu całość powinna się lepić i przypominać kruszonkę. Przełożyć równomiernie na podpieczone jabłka i piec kolejne 10-15 minut, do czasu aż całość się zarumieni.
Smacznego!