Kokos to mój absolutny ulubieniec, a w połączeniu z gorzką czekoladą duet idealny. Uwielbiam „małe” przekąski i te domowe kuleczki podbiły moje serce. Nie wymagają pieczenia, są szybkie do przygotowania i wszyscy je kochają ; ) Polecam!
Składniki na kuleczki (ok. 16 sztuk):
- 200 g wiórków kokosowych
- 400 ml mleczka kokosowego (można zmniejszyć wg preferencji : )
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- opcjonalnie łyżka miodu lub ksylitolu
Uwaga! Mleczko kokosowe powinno być dobrze schłodzone w lodówce, aby miało stałą konsystencję.
Polewa:
- 1 gorzka czekolada z zawartością kakao min. 70 %
Wszystkie składniki na kuleczki zmiksować w misie blendera na gładką masę i przełożyć na kilka minut do lodówki. Formować kuleczki i ponownie schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy trochę przestygnie smarować nią schłodzone kuleczki sylikonowym pędzelkiem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!