Mam słabość do wszystkich batoników typu musli, jednak wersje sklepowe często nie mają nic wspólnego ze zdrową przekąską. Przygotowanie batoników w domu jest nie tylko błyskawiczne (opcja bez pieczenia : ), ale również bardzo proste. Batoniki nie zawierają mąki, cukru, ani masła, więc chyba nie muszę Wam ich dłużej reklamować ; ) Idealne na śniadanie (super opcja z dodatkiem kefiru : ) lub deser, świetne do zabrania na wynos. Dodałam dużo suszonych owoców co w połączeniu z miodem daje pysznie słodki smak, ale jeśli za nimi nie przepadacie możecie oczywiście zmodyfikować ilości, wymienić owoce z innymi ulubionymi ziarnami i zdrowymi dodatkami lub dodać trochę soku z cytryny. U mnie obowiązkowo z orzechami brazylijskimi, które ostatnio skradły moje serce ; ) Polecam!!!
Składniki (ok. 6 sztuk):
- 5 łyżek miodu
- 10 łyżek płatków owsianych górskich
- 10 łyżek preparowanej kukurydzy
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki orzechów brazylijskich (posiekanych na mniejsze, ale wyczuwalne kawałki)
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka suszonych moreli (posiekanej na mniejsze kawałki)
Miód rozpuścić na patelni, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować (pilnować, aby się nie przypalił!). Pozostałe składniki wymieszać i przełożyć na patelnię, szybko wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych lub preparowanej kukurydzy (łyżka miodu łyżce nie równa ; ) Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć. Odstawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny, a następnie kroić w formie.
Smacznego!