Domowe batoniki musli z białą czekoladą to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto zawsze mieć pod ręką, zwłaszcza gdy dopadnie nas nagła ochota na „coś słodkiego”. Świetnie sprawdzą się jako pożywna przekąska dla dzieci i dorosłych, podczas rowerowego wypadu, czy po treningu. Batoniki można dowolnie modyfikować zmieniając skład mieszanki bakalii, dzięki czemu za każdym razem możemy uzyskać inny efekt w zależności od naszych upodobań. Batoniki są oblane obłędną białą czekoladą o smaku kokosowym z dodatkiem migdałów – Nutlove coco crunch, która nie zawiera cukru, posiada za to aż 24% wartościowego białka. Jej dodatek skutecznie zachęci do sięgnięcia po tą zdrową przekąskę również najmłodszych, którzy nie przepadają za bakaliami. Czekolada jest wytwarzana w tradycyjny, ręczny sposób, trudno się jej oprzeć i poprzestać na jednym kawałku ; ) Polecam!!!
Składniki (tortownica 18 cm – 8 porcji):
- 125 g płatków owsianych górskich
- 150 g mieszanki orzechów i suszonych owoców (u mnie żurawina 15g, rodzynki 15g, orzechy pekan 25g, migdały 30g, suszona śliwka 25g , suszone morele 35g, wiórki kokosowe 5g)
- szczypta cynamonu
- 1 jajko (wielkość L)
- 30 g miodu
- 10 g syropu daktylowego lub syropu klonowego
- 15 g masła lub oleju kokosowego
- 50 g białej czekolady NUTLOVE COCO CRUNCH
Żurawinę i suszone śliwki namoczyć kilka minut w gorącej wody. Odsączyć posiekać na mniejsze kawałki wraz z morelami i orzechami. Wymieszać z płatkami owsianymi i cynamonem. Masło rozpuścić z miodem i syropem daktylowym, przestudzić dodać jajko, wymieszać. Dodać do suchych składników, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę do dna blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować upieczone ciasto, a następnie pokroić w 8 trójkątów.
Smacznego!
Do batoników można również dodać ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane oraz inne ulubione orzechy lub suszone owoce.
Poziom trudności: łatwy
1 porcja ma 211 kcal; Białka – 6,1 g, Tł. – 10,3 g; Węgl. 24,1 g
*Wpis powstał przy współpracy z ALLNUTRITION