Bardzo lubię, kiedy mój Mąż wkracza do kuchni, nawet jeśli najczęściej oznacza to, że dopadło mnie akurat jakieś przeziębienie : ) Domowy „chińczyk” to prosty i błyskawiczny obiad, który zapewnie nie ma zbyt wiele wspólnego z tradycyjną kuchnią chińską, ale i tak jest uwielbiany przez wszystkich naszych domowników : ) Polecam!!!
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szalotka razem ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 200 g kiełków fasoli Mung
- pieprz
- 200 g makaronu nudle
- 4 łyżki sezamu
Pierś z kurczaka pokroić w paski i usmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Szalotkę pokroić w kostkę, papryki w paski, dodać do podsmażonego kurczaka wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszać. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać na patelnię. Przesmażyć razem przez kilka minut i dodać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kiełki fasoli mung oraz pieprz do smaku. Makaron ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Dodać do kurczaka z warzywami i dokładnie wymieszać. Całość posypać sezamem uprażonym na suchej patelni oraz szczypiorkiem.
Smacznego!
* Przepis jest odpowiedni dla diabetyków. Poniżej dokładne przeliczenie wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych przez ekspertów Diabdis.
1 pierś z kurczaka | 0 WW | 2WBT |
1 szalotka razem ze szczypiorkiem | 0 WW | 1,7 WBT |
2 ząbki czosnku | 0,2 WW | 0 WBT |
1 czerwona papryka | 1,2 WW | 0,2 WBT |
1 żółta papryka | 1 WW | 0 WBT |
1 marchewka | 0,3 WW | 0,1 WBT |
6 łyżek sosu sojowego | 0,3 WW | 0,2 WBT |
200 g kiełków fasoli Mung | 0,2 WW | 0 WBT |
pieprz | 0 WW | 0 WBT |
200 g makaronu nudle | 13 WW | 3,8 WBT |
4 łyżki sezamu | 0 WW | 0,8 WBT |
Suma: 16,2 WW; 8,8 WBT
Porcja (na 50 gr makaronu) : 4,05 WW; 2,2 WBT