Site icon marta-gotuje.pl

Deser ziemia z robakami

Bardzo prosty do przygotowania deser „ziemia z robakami”. W wersji błyskawicznej zamiast biszkoptu możemy użyć wyłącznie gotowych ciasteczek. Wygląda dość okropnie, choć taki jego urok i jest to zdecydowany ulubieniec dzieci : ) Przepyszny krem truflowy świetnie sprawdzi się także w innych wypiekach. Polecam!!!

Składniki na 4 porcje:

Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na gęstą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier rozpuszczony. Dodać żółtka i sok z cytryny, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę przesianą z kakao, delikatnie wmieszać do masy używając szpatułki. Przełożyć do tortownicy (o średnicy 18cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 35 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i pokruszyć na dno pucharków.

Składniki na krem truflowy:

Mleko podgrzać, dodać posiekane cukierki i wymieszać na gładką masę. Przestudzić, zmiksować ze schłodzonym serkiem mascarpone, przełożyć na pokruszony biszkopt. Opcjonalnie między biszkoptem, a kremem można dodać łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru.

Dodatkowo:

Ciasteczka pokruszyć (białe nadzienie usunąć), można przełożyć ciasteczka do woreczka i rozwałkować na drobny „piasek”, posypać desery, udekorować żelkami.

Smacznego!

Pozostałe inspiracje na Halloween znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie

Exit mobile version