Bardzo prosty do przygotowania deser „ziemia z robakami”. W wersji błyskawicznej zamiast biszkoptu możemy użyć wyłącznie gotowych ciasteczek. Wygląda dość okropnie, choć taki jego urok i jest to zdecydowany ulubieniec dzieci : ) Przepyszny krem truflowy świetnie sprawdzi się także w innych wypiekach. Polecam!!!
Składniki na 4 porcje:
- 2 jajka (wielkość L)
- 60 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 15 g ciemnego kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na gęstą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier rozpuszczony. Dodać żółtka i sok z cytryny, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę przesianą z kakao, delikatnie wmieszać do masy używając szpatułki. Przełożyć do tortownicy (o średnicy 18cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 35 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i pokruszyć na dno pucharków.
Składniki na krem truflowy:
- 40 ml mleka
- 120 g cukierków Trufle
- 250 g serka mascarpone
Mleko podgrzać, dodać posiekane cukierki i wymieszać na gładką masę. Przestudzić, zmiksować ze schłodzonym serkiem mascarpone, przełożyć na pokruszony biszkopt. Opcjonalnie między biszkoptem, a kremem można dodać łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru.
Dodatkowo:
- 6 ciasteczek Oreo
- Żelki robaki
Ciasteczka pokruszyć (białe nadzienie usunąć), można przełożyć ciasteczka do woreczka i rozwałkować na drobny „piasek”, posypać desery, udekorować żelkami.
Smacznego!
Pozostałe inspiracje na Halloween znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie