Internet oszalał na punkcie warstwowych deserów z galaretek i powiem Wam szczerze, że moje dzieci również ; ) To moja pierwsza próba, więc zdecydowałam się na gotową galaretkę, ale kolejnym razem zamierzam pójść krok dalej i przygotować ten deser na bazie owoców : ) Deser nie jest trudny do przygotowania, ale proces zastygania rozkłada go w czasie. Polecam!!!
Składniki:
- 1 galaretka przezroczysta o ulubionym smaku
- 1 galaretka truskawkowa
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Każdą z galaretek rozpuścić w 350 ml wrzątku, przestudzić. 1/3 czerwonej galaretki wymieszać z jogurtem. Szklanki przełożyć do keksówki, tak aby leżały w niej pod równym kątem. U mnie jedna opierała się o krótszy bok blachy, dołożyłam też ściereczkę kuchenną i dopiero drugą szklankę pod kątem. Do każdej z nich wlać kilka łyżek przezroczystej galaretki (w zależności od „grubości warstwy, którą chcemy otrzymać). Uważnie przełożyć do zamrażarki i gdy zastygnie przekręcić szklankę i wlać kolejną warstwę. Powtarzać do wykończenia składników.
Smacznego!