Kiedy zbliża się lato nie ma nic bardziej kuszącego niż błyskawiczny deser lodowy : ) Czy znacie już lody DIONE z najwyższej jakości belgijską czekoladą, które nie dość, że są pyszne, to nie zawierają również wzmacniaczy smaku, konserwantów i substancji słodzących?! Już same w sobie stanowią idealny deser, ale świetnie sprawdzają się również jako jego dopełnienie. Koniecznie wypróbujcie : )
Składniki (2 duże porcje):
- 2 lody DIONE Vanilla Salted Caramel
- 400 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 2 pełne łyżki masła orzechowego (bez cukru i soli, najlepiej z orzechów laskowych)
- 2 kostki gorzkiej czekolady (min 70%)
- krówki, bezy, czekolada i rurki do dekoracji
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Podzielić na dwie części. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodawać po łyżce bitej śmietany i delikatnie wymieszać szpatułką. Powtarzać do czasu, aż wyczerpie się cała jedna część z odłożonej bitej śmietany. Rozłożyć na dno dwóch pucharków. Czekoladę posiekać, przełożyć na warstwę orzechowego kremu. Lody pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na czekoladzie, przykryć pozostałą bitą śmietaną i udekorować krówkami, bezami, czekoladą i rurkami. Podawać od razu.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z marką lodów DIONE