Skoro jesteśmy już przy rodzinnych wyrobach, nie może zabraknąć Delicji z przepisu mojej mamy! Rzadko wybieram ciasta z galaretką (wolę te bardziej ciężkie i słodkie ; P ), ale Delicja to hit wielu rodzinnych uroczystości : ) Polecam, przepis na dużą blachę.
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- dodatkowo jedno opakowanie czerwonej galaretki
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Składniki na ciasto jasne:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponownie ubijamy pianę z białek, gdy już będzie sztywna dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 C. W upieczonym cieście wykrawamy szklanką kilka dziurek.
Składniki na masę :
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie waniliowe
- 200 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- dodatkowo polewa czekoladowa (np. 3 łyżki masła + 3 łyżki mleka + 3 łyżki kakao + 1 szklanka cukru pudru)
Na mleku gotujemy budyń wraz z cukrem. Studzimy. Masło ubijamy i stopniowo dodajemy do niego budyń.
Mając przygotowane wszystkie składniki na ciasto kakaowe kładziemy połowę masy. Przykrywamy jasnym plackiem z dziurami. Dziurki zalewamy gęstniejącą galaretką. Rozsmarowujemy pozostałą masę i przykrywamy drugą częścią kakaowego ciasta. Polewamy polewą.
Smacznego : )