Skoro jesteśmy już przy rodzinnych wyrobach, nie może zabraknąć Delicji z przepisu mojej mamy! Rzadko wybieram ciasta z galaretką (wolę te bardziej ciężkie i słodkie ; P ), ale Delicja to hit wielu rodzinnych uroczystości : ) Polecam, przepis na dużą blachę.
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- dodatkowo jedno opakowanie czerwonej galaretki
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Składniki na ciasto jasne:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponownie ubijamy pianę z białek, gdy już będzie sztywna dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 C. W upieczonym cieście wykrawamy szklanką kilka dziurek.
Składniki na masę :
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie waniliowe
- 200 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- dodatkowo polewa czekoladowa (np. 3 łyżki masła + 3 łyżki mleka + 3 łyżki kakao + 1 szklanka cukru pudru)
Na mleku gotujemy budyń wraz z cukrem. Studzimy. Masło ubijamy i stopniowo dodajemy do niego budyń.
Mając przygotowane wszystkie składniki na ciasto kakaowe kładziemy połowę masy. Przykrywamy jasnym plackiem z dziurami. Dziurki zalewamy gęstniejącą galaretką. Rozsmarowujemy pozostałą masę i przykrywamy drugą częścią kakaowego ciasta. Polewamy polewą.
Smacznego : )
mniam, mniam:). Kusisz tym słodkim kusisz
Wspaniała delicja i wygląda przepysznie, szczególnie z galaretką ! Pozdrawiam 🙂
Lubię ciasta na ciemnym biszkopcie, więc na pewno wypróbuję.
Ja też wolę mniej słodkie. Wygląda nieźle.
Autor
Polecam również z wiśniami 🙂
mniam! uwielbiam ciasta i kremowe i te z galaretką:)
Autor
To chyba jestem osamotniona w sprawie galaretki 😀
I jak sie tu odchudzac…:)
Autor
Jest na to rada – nie odchudzać się 😀
Mniam… Bardzo lubię ciasto z galaretką:)
Autor
W takim razie koniecznie musisz spróbować 😀
Rewelacyjny przepis
Przypomina mi dzieciństwo
Ale narobiłem sobie smaka..a pod ręką tylko czekolada…
Autor
Zawsze coś 😀
Po mamie chyba talent kulinarny odziedziczyłaś:)
Autor
Dzięki 😀 A mamie przekażę na pewno się ucieszy 🙂
bardzo ładne, apetyczne ciastko 😉 jak to mówią słodkości nigdy za wiele 😉
Autor
O tak, ja również wyznaję taką zasadę 🙂
Wygląda przepysznie! 😉
Autor
Polecam 🙂
Witam, mam pytanie bo nie bardzo rozumiem : „W upieczonym cieście wykrawamy szklanką kilka dziurek” czyli normalną szklanką robimy te dziury iwlewamy do tych otworów galaretkę? nie mogę sobie tego wyobrazić ;p
Autor
Tak dokładnie tak 🙂 w kręgi, które wykroimy ciasto wlewamy galaretkę 😀
Ok, dziękuje bardzo za odpowiedz, napewno bedę robić na dniach bo przepysznie wygląda i do tego z galaretką 😀 pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Smacznego:)
Bardzo fajny przepis, jestem w takcie robienia tego ciasta i póki co idzie dobrze, chociaż piekę od niedawna 😉
Autor
Super, bardzo się cieszę! życzę smacznego 🙂