Pozycja znaleziona w najnowszej książce Nigelli Lawson – „Nigellissima”. Autorka sugeruje, że będzie idealnym posiłkiem po dużej imprezie, ale nie tylko! ; ) Już wcześniej spotkałam się z „jajkami w czyśćcu” przy okazji smakowania kuchni rodziny Soprano, więc być może pomysł został stamtąd zaczerpnięty. W obu wersjach danie jest przepyszne! Polecam zarówno na śniadanie, lunch, obiad, czy kolację : )
- 1 łyżka oliwy
- 1 mały, obrany ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonej chilli w płatkach (można zastąpić chilli lub ostrą papryką w proszku)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach lub 1/4 łyżeczki soli do smaku
- 3-4 jajka
- 1 – 2 łyżki startego parmezanu lub mozzarelli
- grzanki do podania (np. chleb, bułka opieczone na grillu)
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy posiekany drobno czosnek. Posypujemy płatkami chilli i mieszamy przez minutę na średnim ogniu. Dodajemy pomidory z puszki wraz z solą i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut (dzięki temu sos będzie dość gorący, aby jajka się ścięły). Na patelnię wbijamy jajka i posypujemy je startym serem, omijając żółtka. Przykrywamy i gotujemy pod pokrywką 5-7 minut, aby białko się ścięło, a żółtko nadal było płynne.
Podajemy z grzankami.
Smacznego : )