Site icon marta-gotuje.pl

Czerwony barszczyk postny

Zupy zawsze były moją zmorą ; ) Kiedy jednak na brulionie znalazłam przepis na ten barszczyk nie mogłam nie spróbować. Mam kilka zastrzeżeń, bo niestety kolor wyszedł mi jeszcze mało bordowy i jak dla mnie barszczyk był trochę za słodki, ale następnym razem zmodyfikuję ilość marchewki i poeksperymentuję z przyprawami ; ) Mam nadzieję, że po tych drobnych zmianach, na Wigilię będzie idealny : D

Składniki :

Buraki ugotować i zetrzeć w blenderze lub na dużych oczkach tarki. Włoszczyznę wraz z cebulą obrać i pokroić w większe kawałki. Podsmażać przez 10 min, na rozgrzanym maśle, często mieszając. Przełożyć do dużego garnka i zalać 7 szklankami wody.

Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć burzyny i dodać czosnek, grzybki i przyprawy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, około 2 godzin.  Po tym czasie do wywaru dodać starte buraczki. gotować chwilę razem, a następnie dodać odrobinę soku z cytryny, w razie potrzeby doprawić solą,pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze kilka minut i odcedzić. Podawać posypany majerankiem np. z uszkami.

Smacznego : )

Exit mobile version