Czekoladowy tort z czarną porzeczką to jeden z moich ulubieńców. Ciężkie, wilgotne czekoladowe ciasto przełamane kwaskowym smakiem owoców i delikatnym kremem na bazie bitej śmietany. Prosto i pysznie : ) Polecam !!!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):
- 200 g mąki pszennej
- 60 g ciemnego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka (wielkość L)
- 300 g cukru trzcinowego
- 185 ml mleka
- 95 ml oleju rzepakowego
- 185 ml świeżo zaparzonej kawy (daję 2 łyżeczki kawy na szklankę wrzątku)
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, wymieszać i odstawić. W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, mlekiem i olejem. Przesypać suche składniki i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem dolewać zaparzoną kawę, cały czas miksując na niskich obrotach. Przelać masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (będzie dość rzadka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 min. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry, ale może zostać delikatnie oblepiony ciastem, bo zostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ściąć górkę i pokruszyć ją palcami, a pozostałe ciasto przekroić na 3 blaty.
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 400 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- słoik dżemu z czarnej porzeczki (duży ok. 350 g)
Serek mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu. Na pierwszy blat wyłożyć 2/5 dżemu, następnie ułożyć 2/5 śmietankowego kremu, przykryć kolejnym blatem i wyłożyć ponownie 2/5 dżemu, a następnie 2/5 kremu. Przykryć ostatnim blatem, posmarować go 1/5 dżemu i pozostałym kremem. Na wierzch posypać pokruszone ciasto i delikatnie docisnąć. Tort najlepiej składać w rancie lub wysokiej tortownicy. Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!