Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowy tort z czarną porzeczką

Czekoladowy tort z czarną porzeczką to jeden z moich ulubieńców. Ciężkie, wilgotne czekoladowe ciasto przełamane kwaskowym smakiem owoców i delikatnym kremem na bazie bitej śmietany. Prosto i pysznie : ) Polecam !!!

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, wymieszać i odstawić. W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, mlekiem i olejem. Przesypać suche składniki i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem dolewać zaparzoną kawę, cały czas miksując na niskich obrotach. Przelać masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (będzie dość rzadka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 min. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry, ale może zostać delikatnie oblepiony ciastem, bo zostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ściąć górkę i pokruszyć ją palcami, a pozostałe ciasto przekroić na 3 blaty.

Dodatkowo:

Serek mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu. Na pierwszy blat wyłożyć 2/5 dżemu, następnie ułożyć 2/5 śmietankowego kremu, przykryć kolejnym blatem i wyłożyć ponownie 2/5 dżemu, a następnie 2/5 kremu. Przykryć ostatnim blatem, posmarować go 1/5 dżemu i pozostałym kremem. Na wierzch posypać pokruszone ciasto i delikatnie docisnąć. Tort najlepiej składać w rancie lub wysokiej tortownicy. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!

Exit mobile version