Czekoladowy tort bezowy z malinami

Dla wszystkich miłośników bezowych wypieków, tort w wersji czekoladowej. Pyszne połączenie słodkiej bezy z kwaskowymi malinami i bitą śmietaną. Polecam!!

Czekoladowy tort bezowy z malinami

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 300 g drobnego cukru
  • 30 g ciemnego kakao (bez cukru)

Blaty bezowe można upiec dzień przed podaniem i przechowywać przez noc w temp. pokojowej lub piekarniku, bez przykrycia.

Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nich okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodając cukier. Cały czas ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami. Dodać przesiane kakao, wymieszać delikatnie szpatułką, tylko do połączenia. Masę rozdzielić równo na trzy części i utworzyć bezowe okręgi na przygotowanym papierze. Wszystkie blachy piec jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez 60 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie w środku. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Jeśli nie ma możliwości upieczenia 3 blatów jednocześnie, należy upiec 3 bezy oddzielnie, masę przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem. Jeden blat bezowy to 2 białka, 100g cukru, 10 g kakao.

Składniki na malinową frużelinę (można przygotować dzień wcześniej):

  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (6g)
  • 30 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1 łyżce wody

Żelatynę zalać 30 ml wody, odstawić do napęcznienia. W garnku wymieszać maliny z cukrem, podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia się cukru (maliny puszczą dużo soku i się rozpadną). Dodać wodę wymieszaną ze skrobią, dobrze wymieszać, zagotować. Dodać napęczniałą żelatynę, podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia, żelatyny, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika, wystudzić i schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie: maliny i czekolada do dekoracji

Tort najlepiej składać przed podaniem. Kremówkę ubić z ekstraktem i cukrem pudrem na gęsty krem. Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, przełożyć połowę frużeliny malinowej i 1/3 bitej śmietany, czynność powtórzyć, a ostatni blat wyłożyć tylko bitą śmietaną, wierzch udekorować malinami i czekoladą. Kroić ostrym nożem z piłką.

Smacznego!

Czekoladowy tort bezowy
Czekoladowa beza przepis

Inspiracja „Moje wypieki z czekoladą” D. Świątkowska

Komentarzy: 10

  1. Aga
    20 listopada 2020 / 12:33

    Cudowny!!!

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2020 / 12:36

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Karolina
    20 listopada 2020 / 14:38

    Super, ja niestety do bezy nie mam szczęścia, każdy przepis zepsuję…

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2020 / 19:29

      Proszę się nie poddawać, kiedyś miałam podobne odczucia 🙂

  3. kasik
    20 listopada 2020 / 16:16

    Wygląda rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2020 / 19:32

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Isia
    20 listopada 2020 / 16:47

    Maliny i czekolada to najlepsze połączenie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2020 / 19:32

      Dokładnie tak 🙂

  5. Ewelina
    21 listopada 2020 / 10:30

    Czy te blaty wychodzą dość płaskie czy dużo rosną bo nie mam 3 blach?

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2020 / 19:32

      Wychodzą raczej płaskie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 16 =