Czekoladowy suflet z Masterchef

Po tak pysznej czekoladowej trufli mój apetyt na czekoladowe desery i wypieki tylko się wzmocnił ; ) Oglądając program Masterchef, czekoladowy suflet wydawał mi się bardzo apetyczny, a do tego został wyróżniony przez jury, więc byłam go bardzo ciekawa ; ) Pomimo, że wyszedł smacznie, zdecydowanie wolę ten, który przygotowywałam już wcześniej (przepis tutaj). W tym przypadku miałam wrażenie, że jem bardziej pudding niż suflet : ) Brakowało mi tej chrupiącej „skórki”, ale skoro jury tak go chwaliło, to pewnie tak powinno być ; ) Z podanych składników otrzymamy 4 suflety.


Składniki na krem cukierniczy :

  • 150 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 15 g mąki
  • 2 duże żółtka
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 60%)

4 kokilki  delikatnie smarujemy od środka masłem, oprószamy miałkim cukrem i odstawiamy do lodówki. Mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii. Cukier ubijamy z żółtkami, a następnie dobrze rozprowadzamy w nich mąkę. Wlewamy odrobinę gorącego mleka do naszej mieszanki, rozprowadzamy. Wlewamy gorące mleko do przygotowanej pasty cienkim strumieniem ciągle ubijając. Następnie przelewamy masę z powrotem do garnka i zagęszczamy na małym gazie ciągle mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek, ewentualnie możemy przecedzić przez drobne sito. Dodajemy czekoladę (najpierw ją rozpuściłam w kąpieli wodnej), łączymy i odstawiamy do ostygnięcia przykrywając folią spożywczą.

Rozgrzewamy piekarnik, z włożoną blachą do 200 C.

 

Składniki na suflety:

  • 4 białka
  • 25 g miałkiego cukru
  • przygotowany krem cukierniczy

Białka ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy cukier. 1/3 białek mieszamy delikatnie z ostudzonym kremem, później łączymy całość  starając się przy mieszaniu szpatułką, by masa jak najmniej opadła.

Masę sufletową wlewamy do zimnych kokilek do ok. 3/4 wysokości naczynek. Układamy na rozgrzanej blasze w piekarniku i pieczemy 10 minut. Suflety urosną, w środku powinny pozostać wilgotne. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem lodów waniliowych.

Smacznego : )

Komentarzy: 13

  1. Marta
    Autor
    8 października 2012 / 12:35

    Ach ta czekolada 😀

  2. 8 października 2012 / 17:37

    cudownie, cudownie. ja na diecie, więc jem tylko oczami. 🙂

  3. 8 października 2012 / 20:43

    jeszcze nigdy nie odważyłam się go zrobić…

  4. Marta
    Autor
    8 października 2012 / 21:06

    Koniecznie spróbuj 😀

  5. agnesja
    8 października 2012 / 21:46

    O jeny, ale pycha, musze zrobic, ale co najpier, bo trufle tez musze!!!

    • Marta
      Autor
      9 października 2012 / 0:36

      Agnesja jak dla mnie trufla pyszniejsza 😀

  6. 8 października 2012 / 23:14

    Nie taki diabeł straszny 🙂 Oczywiście pięknie wyrósł i bardzo apetycznie wyglada !!! Pozdrawiam 🙂

  7. Marta
    Autor
    9 października 2012 / 0:34

    Bardzo dziękuję 😀 również pozdrawiam! 🙂

  8. Marta
    Autor
    9 października 2012 / 11:13

    Polecam 😀

  9. Mała kuchareczka
    17 października 2012 / 12:25

    Ja też się jakoś nie mogę przekonać do takiego sufletu może dlatego,że nigdy nie jadłam:)
    Ale super przepisy masz i pozdrawiam serdecznie

    • Marta
      Autor
      17 października 2012 / 15:04

      Dzięki! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 26 =