Czekoladowy suflet

Czekoladowe suflety zdecydowanie należą do moich ulubionych deserów. Chrupiąca skorupka i płynny środek… mniam!!! : ) Szybkie w przygotowaniu na pewno podbiją serca miłośników czekolady : ) Inspiracja tutaj : )


Czekoladowy suflet

Składniki (4-5 porcji):

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła (+ masło do wysmarowania foremek ok 1 łyżeczki)
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g mąki tortowej (typ 450)
  • 3 jajka

Jajka bardzo dokładnie ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek powoli dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy rozpuszczoną, ciepłą masę czekoladowo-maślaną i delikatnie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy przez około 7-9 minut, aż suflety urosną, delikatnie się zarumienią. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Suflety podajemy na ciepło z ulubionymi owocami lub lodami.

Smacznego : )

Komentarzy: 21

  1. Marta
    Autor
    18 maja 2013 / 22:22

    Zdecydowanie tak, polecam! 🙂

  2. 18 maja 2013 / 22:24

    Ostatnio szukałam przepis na ten suflet, dzięki za przepis na pewno skorzystam:)

  3. Marta
    Autor
    18 maja 2013 / 22:30

    Nie ma za co, cieszę się, że się przyda 😀

  4. 19 maja 2013 / 8:34

    dla czekoladoholików idealne, ale i ja nie pogardzę nim:D

  5. Marta
    Autor
    19 maja 2013 / 10:30

    Aniu to super, bo są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 maja 2013 / 20:39

      Polecam 🙂

  6. 21 maja 2013 / 9:39

    Ale pięknie wygląda! Sama czekolada <3 .

  7. Marta
    Autor
    21 maja 2013 / 11:38

    Dokładnie, pychotka 🙂

  8. Luka
    21 maja 2013 / 19:19

    Ale pyszności i ta czekolada w środku, lidlowski przepis, a czekoladę z lidla uwielbiam 🙂

  9. Marta
    Autor
    21 maja 2013 / 19:35

    Ola co prawda miało być coś z owocami, no ale zawsze można dołożyć hihi 😀 Luka ja też bardzo sobie ją chwalę 😀

  10. Marysia
    21 maja 2013 / 20:45

    Sam wygląd wzmaga apetyt.
    Nie mam termoobiegu lecz piekarnik gazowy, to temperaturę pieczenia na ile nastawić.

  11. Marta
    Autor
    21 maja 2013 / 21:43

    Zazwyczaj z termoobiegiem nastawia się o temperaturę 20 C niższą niż bez 🙂

  12. Marta
    30 maja 2013 / 17:32

    Polecam:)

  13. Majka
    7 listopada 2015 / 13:59

    Czekoladowa rozkosz dla podniebienia:-) Uwielbiam z lodami:-)

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2015 / 21:13

      Tak, z lodami najpyszniej 🙂

  14. Aga
    16 lipca 2018 / 12:38

    Jest przepyszny !!!

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:46

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 16 =