Czekoladowe suflety zdecydowanie należą do moich ulubionych deserów. Chrupiąca skorupka i płynny środek… mniam!!! : ) Szybkie w przygotowaniu na pewno podbiją serca miłośników czekolady : ) Inspiracja tutaj : )
Składniki (4-5 porcji):
- 125 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła (+ masło do wysmarowania foremek ok 1 łyżeczki)
- 70 g cukru pudru
- 50 g mąki tortowej (typ 450)
- 3 jajka
Jajka bardzo dokładnie ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek powoli dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy rozpuszczoną, ciepłą masę czekoladowo-maślaną i delikatnie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy przez około 7-9 minut, aż suflety urosną, delikatnie się zarumienią. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Suflety podajemy na ciepło z ulubionymi owocami lub lodami.
Smacznego : )
Ale ochoty mi narobiłaś! Na pewno pyszne 🙂
Autor
Zdecydowanie tak, polecam! 🙂
Ostatnio szukałam przepis na ten suflet, dzięki za przepis na pewno skorzystam:)
Autor
Nie ma za co, cieszę się, że się przyda 😀
dla czekoladoholików idealne, ale i ja nie pogardzę nim:D
Autor
Aniu to super, bo są pyszne 🙂
mhm:D chętnie wypróbuje:D
Autor
Polecam 🙂
Ale pięknie wygląda! Sama czekolada <3 .
Autor
Dokładnie, pychotka 🙂
Martaaaa…..jesteś wielka;)
Ale pyszności i ta czekolada w środku, lidlowski przepis, a czekoladę z lidla uwielbiam 🙂
Autor
Ola co prawda miało być coś z owocami, no ale zawsze można dołożyć hihi 😀 Luka ja też bardzo sobie ją chwalę 😀
Sam wygląd wzmaga apetyt.
Nie mam termoobiegu lecz piekarnik gazowy, to temperaturę pieczenia na ile nastawić.
Autor
Zazwyczaj z termoobiegiem nastawia się o temperaturę 20 C niższą niż bez 🙂
aż ślinka cieknie na ten widok…
Polecam:)
Czekoladowa rozkosz dla podniebienia:-) Uwielbiam z lodami:-)
Autor
Tak, z lodami najpyszniej 🙂
Jest przepyszny !!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂