Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowy biszkopt

Tym razem do polecanego przeze mnie już wcześniej tortu stracciatella postanowiłam wykorzystać czekoladowy biszkopt. Taka wersja była dla mnie jeszcze smaczniejsza, ponieważ jestem miłośniczką wszystkiego, co czekoladowe ; ) Biszkopt wyszedł bardzo smaczny, nie było problemów z jego podziałem na równe blaty, ponieważ pieczemy je oddzielnie ; ) Polecam!


Składniki:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 3 osobne blaty (najlepiej na tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.

Smacznego : )

Exit mobile version