Przy obecnej pogodzie czasem mam wrażenie, że nastała jesień… mój nastrój domaga się wtedy ciepłej herbatki i odpowiedniego wypieku : ) Czekoladowe trójkąty idealnie pasują do tego zestawu, lubię je za kruchość, połączoną z czekoladą oraz szybkość i prostotę wykonania. Nawet najbardziej niedbale przygotowane, nie mogą się nie udać : )
- 120 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 30 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Obie mąki przesiać do miski. Dodać cukier, śmietanę, masło pokrojone w kostkę i wbić jajko. Zagniatać, aż do momentu powstania zwartego ciasta – użyłam miksera ; ) Wyłożyć gotowe ciasto na formę do tarty (o średnicy 23cm), wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Docisnąć w miarę równomiernie, żeby ciasto miało ok. 1cm grubości (można rozwałkować ciasto i dopiero potem przekładać do formy, ale to dodatkowe kilka minut pracy, a i tak nie ma różnicy w efekcie).Wstawić na kilka minut do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi jest czas na krojenie czekolady. Powinna być pokrojona w miarę drobną kostkę. Wyjąć ciasto z lodówki, posypać je równomiernie czekoladą i lekko powciskać jej kawałki.
Piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 C, nie powinno się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika pokroić ostrym nożem na trójkąty, poczekać aż wystygnie i wyjąć z foremki.
Smacznego : )
Wyglada baardzo apetycznie : ) Uwielbiam takie słodkości.
ooo…przepis dla mnie na dni lenia:P
Autor
O tak! zdecydowanie polecam na leniwe dni:D
Wygląda smakowicie 🙂
Ślimaki kupiłam w markecie „piotr i Paweł”. Zreszta jeżeli mieszkasz w mieście np. typu Gdynia, na wielkiej hali rybnej można dostać tego typu rarytasy : )
A jeżeli boisz się sama przygotować takie smakołyki, to można kupic mrożone i gotowe z nadzieniem.
Pozdrawiam
Idealne na deszczowe dni ktore nastaly…musze wyprobowac,mam pytanie czy make kukurydziana moge zastapic zwylla pszenna?
Autor
@ mały-kuchcik – muszę koniecznie wybrać się do PiP i sprawdzić co oferują, w końcu należy się kiedyś przełamać 🙂
@ ankaa pewnie, jeśli nie masz kukurydzianej dodaj więcej pszennej 🙂