Ostatnio ciasto francuskie często gości w mojej kuchni ( oczywiście to kupne … ; ) Ostatnio wypróbowałam je z daniem głównym, tym razem na słodko. Muszę przyznać, że wyszło bardzooo słodko, czyli tak jak lubię. Dla orzeźwienia są przecież orzechy ; )
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskieg0
- krem orzechowy lub czekolada do smarowania
- kilka ok 10-15 posiekanych orzechów
Ciasto rozkładamy na stolnicy, smarujemy kremem i posypujemy orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, ale tylko do połowy. To samo robimy z drugiej strony. Powstałe w ten sposób dwa ruloniki smarujemy na złączeniu wodą, aby się nie skleiły, a następnie kroimy w plastry. Plastry układamy na blasze (tak aby czekolada była widoczna na dole i na górze; możemy je też lekko spłaszczyć dłonią).
Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 10 -15 min.
Smacznego : )