Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowe serca

Ostatnio zobaczyłam w sklepie piękne foremki w kształcie serc, którym po prostu nie mogłam się oprzeć : ) Nie musiałam się długo zastanawiać co w nich upiec – koniecznie coś czekoladowego : ) Przepis na ciasto pochodzi ze „Złotej księgi czekolady”.


Składniki na 4 serca :

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dorzucamy pokrojone masło, a następnie dodajemy rozcieńczone jajko i dokładnie mieszamy.  Dno foremek wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do nich ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15-20 min. do suchego patyczka. Odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki polewę :

Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzone serca wyciągamy z formy, nadziewamy na patyczki i oblewamy letnią polewą, a następnie posypujemy posypką.

Smacznego : )

Exit mobile version