Ostatnio zobaczyłam w sklepie piękne foremki w kształcie serc, którym po prostu nie mogłam się oprzeć : ) Nie musiałam się długo zastanawiać co w nich upiec – koniecznie coś czekoladowego : ) Przepis na ciasto pochodzi ze „Złotej księgi czekolady”.
Składniki na 4 serca :
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 70 g cukru
- 2 łyżki masła
- 1 duże jajko, lekko ubite z 90 ml wody
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dorzucamy pokrojone masło, a następnie dodajemy rozcieńczone jajko i dokładnie mieszamy. Dno foremek wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do nich ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15-20 min. do suchego patyczka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki polewę :
- 125 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła
- kolorowa posypka do ozdoby
Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzone serca wyciągamy z formy, nadziewamy na patyczki i oblewamy letnią polewą, a następnie posypujemy posypką.
Normalnie dzieła sztuki!
A na patyczek nakładamy takie gotowe z polewa?
Autor
Na patyczek nakładamy przed polaniem polewą 🙂 Ale pewnie później też nic się nie stanie 🙂
piękne
Autor
Żałuję, że wyszło ich tak mało 🙂
pychotka:)
Cudne serduszka !
Wow, naprawdę wspaniałe.
Autor
polecam 🙂
Jak miłosne lizaki, dajesz komuś, a on już Cię kocha za taką piękną słodycz 🙂
Autor
Przez żołądek do serca:D