Czekoladowe serca

Ostatnio zobaczyłam w sklepie piękne foremki w kształcie serc, którym po prostu nie mogłam się oprzeć : ) Nie musiałam się długo zastanawiać co w nich upiec – koniecznie coś czekoladowego : ) Przepis na ciasto pochodzi ze „Złotej księgi czekolady”.


Czekoladowe muffiny

Składniki na 4 serca :

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4  łyżeczki soli
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 duże jajko, lekko ubite z 90 ml wody

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dorzucamy pokrojone masło, a następnie dodajemy rozcieńczone jajko i dokładnie mieszamy.  Dno foremek wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do nich ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15-20 min. do suchego patyczka. Odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki polewę :

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • kolorowa posypka do ozdoby

Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzone serca wyciągamy z formy, nadziewamy na patyczki i oblewamy letnią polewą, a następnie posypujemy posypką.

Smacznego : )

Czekoladowe serca

Komentarzy: 10

  1. wielbicielka_lososia
    25 kwietnia 2012 / 13:49

    Normalnie dzieła sztuki!
    A na patyczek nakładamy takie gotowe z polewa?

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2012 / 13:58

      Na patyczek nakładamy przed polaniem polewą 🙂 Ale pewnie później też nic się nie stanie 🙂

  2. Marta
    Autor
    25 kwietnia 2012 / 18:08

    Żałuję, że wyszło ich tak mało 🙂

  3. sara
    25 kwietnia 2012 / 21:24

    Wow, naprawdę wspaniałe.

  4. Marta
    Autor
    25 kwietnia 2012 / 21:32

    polecam 🙂

  5. 25 kwietnia 2012 / 22:20

    Jak miłosne lizaki, dajesz komuś, a on już Cię kocha za taką piękną słodycz 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2012 / 1:19

      Przez żołądek do serca:D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 20 =