Bardzo intensywnie czekoladowe placuszki są gwarancją dobrego humoru i dawki energii na cały dzień. Proste i szybkie do wykonania, mogą być podawane w ramach śniadania, obiadu, a nawet deseru : ) Polecam!!!
Składniki (ok. 25 placuszków):
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do podania jogurt naturalny, owoce, opcjonalnie dżem lub cukier puder
Czekoladę posiekać. Jajka, cukier, olej, mleko, ekstrakt z wanilii, mąkę, kakao, proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię, bez dodatku oleju. Pancakes smażyć z obu stron, przewracając na drugą stronę, gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.
Smacznego!
Inspiracaja „Czekolada i nie tylko…”