Weekendowe śniadanie jest u nas najczęściej związane z naleśnikami lub innymi przysmakami, które pozwalają na jeszcze większą celebracją tego posiłku. Mam nadzieję, że do przygotowania czekoladowych naleśników z bananami nie muszę Was przekonywać, bo są tak obłędnie pyszne, że warto zrobić od razu podwójną porcję ; ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (8-10 sztuk):
- 2 jajka (wielkość L)
- 500 ml mleka 3,2%
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 190g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Składniki na dodatki:
- 4-5 bananów
- krem orzechowy
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować, odstawić na 20-30 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) smażyć cienkie naleśniki.
Usmażone naleśniki wysmarować kremem orzechowym, ułożyć pokrojone w plasterki banany. Zwinąć w trójkąty i ponownie przełożyć na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!