Weekendowe śniadanie jest u nas najczęściej związane z naleśnikami lub innymi przysmakami, które pozwalają na jeszcze większą celebracją tego posiłku. Mam nadzieję, że do przygotowania czekoladowych naleśników z bananami nie muszę Was przekonywać, bo są tak obłędnie pyszne, że warto zrobić od razu podwójną porcję ; ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (8-10 sztuk):
- 2 jajka (wielkość L)
- 500 ml mleka 3,2%
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 190g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Składniki na dodatki:
- 4-5 bananów
- krem orzechowy
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować, odstawić na 20-30 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) smażyć cienkie naleśniki.
Usmażone naleśniki wysmarować kremem orzechowym, ułożyć pokrojone w plasterki banany. Zwinąć w trójkąty i ponownie przełożyć na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
pyszne nie tylko na śniadanie ale i na deser 🙂
Autor
Naleśniki mogę jeść niezależnie od pory dnia i okazji 😀
Ahh, naleśniki są bezwzględnie w czołówce najlepszych dań 🙂 Mam pytanie: jakiego kremu orzechowego używasz jako nadzienia?
Autor
Oj tak, naleśniki mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację 🙂 a odnośnie nadzienia to u mnie Nutella 😀 W zdrowszej wersji polecam też domowy krem czekoladowy (można dodać orzechy laskowe) http://www.marta-gotuje.pl/domowa-nutella-z-awokado/ 🙂
Pysznie wyglądają, uwielbiam takie śniadania 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, smakują tak jak wyglądają 🙂
Najlepsze jakie jadłam, polecam!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
CUDO <3
Autor
Dziękuję 🙂
Przepyszne są jak wszytskie naleśniki u Ciebie <3 Dodatkowo tutaj po dwóch mam dość :)))
Autor
O tak, te są bardzo syte 😀
Cudowne połączenie 🙂 bardzo nam smakuje taka wersja fajna odmiana 🙂
Autor
Dokładnie, czasem urozmaicenie się przydaje 🙂
WYSZŁY PYSZNIE
Autor
Super, że posmakowały 🙂