Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowe muffinki z serem

Ostatnio pokazywałam Wam mój nowy zestaw do pieczenia babeczek, który otrzymałam od Mikołaja, więc oczywiście nie mogłam długo czekać, aby go wypróbować ; ) Skorzystałam z przepisu, który znajdziecie w nowej książce Basi Ritz „Dom pełen smaku”. Osobiście jestem tą książką pozytywnie zaskoczona ; ) Dla zainteresowanych kilka słów na jej temat : ) Pierwszy z rozdziałów poświęcony jest przepisom tradycyjnym, z rodzinnego domu autorki i zdecydowanie on najbardziej przypadł mi do gustu. Kolejny rozdział opisujący kuchnię autorki na emigracji mniej już mi odpowiada, ponieważ z gęsiną i podobnymi potrawami spotykam się maksymalnie raz do roku… ; ) Ostatni poświęcony podróżowaniu ponownie mnie zaciekawił i to właśnie z niego pochodzi przedstawiony tu przepis na „black bottom cupcakes” ; ) Podsumowując, wiele z przedstawionych przepisów bardzo mi się podoba lub jest mi znana, lecz w trochę innym wydaniu i chętnie sprawdzę, czy takie modyfikacje będą mi odpowiadać ; ) Przepis na czekoladowe babeczki  z serem wpasował się w moje smaki, choć przyznaję, że lubię dużą ilość cukru w wypiekach ; ) Polecam!



Składniki na masę serową:

Składniki suche:

Składniki mokre:

Składniki na masę serową wymieszać krótko szpatułką na jednolitą masę. W jednym naczyniu połączyć suche składniki, a w drugim mokre, a następnie wlać płynne do suchych. Wymieszać bardzo krótko silikonową lub drewnianą szpatułką/łyżką, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek o średnicy 5 cm. Na środku każdego muffina nałożyć ok. 2 łyżeczki masy serowej. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) lub 175 C (bez termoobiegu). Piec przez około 25-40 min., do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

Smacznego : )




Follow my blog with Bloglovin
Exit mobile version