Przepyszne czekoladowe muffinki z porzeczkami – wilgotne, długo zachowują świeżość. Zamiast porzeczek z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce lub pozostać przy czekoladowej wersji. Polecam!
Składniki (12 sztuk):
- 3/4 szklanki oleju (rzepakowego)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki (tortowej)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka białego octu
- kilka kiści porzeczek
- opcjonalnie kilka kawałków czekolady lub czekoladowych kropelek
- bita śmietana do dekoracji
Jogurt i jajko wyjąć wcześniej z lodówki, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Olej, cukier i ekstrakt waniliowy zmiksować. Dodać jajko, nie przestając miksować. Następnie dodawać na przemian: przesianą mąkę i kakao oraz jogurt. Sodę oczyszczoną wymieszać łyżeczką wraz z octem, do uzyskania piany. Dodać do przygotowanej wcześniej kakaowej masy i dokładnie wymieszać (mikserem). Do foremek przełożyć po jednej łyżce przygotowanej masy. Dodać porzeczki. Czynność powtórzyć, tak aby, foremki były wypełnione do 3/4 wysokości, a na górze było czekoladowe ciasto. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja pieczenia góra-dół) i piec przez około 30 min do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Te śliczne filiżanki wypatrzyłam tutaj