Gofry to idealna propozycja na wyjątkowe śniadanie, a w wersji podwójnie czekoladowej przypomina już prawie deser : ) Walentynki to jednak dobry pretekst, by zaskoczyć ukochaną osobę takimi pysznościami o poranku : ) To zdecydowanie najlepszy przepis na czekoladowe gofry jakie jadłam : ) Bardzo chrupiące, intensywnie czekoladowe i do tego świetnie smakują również na zimno! Z podanej porcji otrzymacie ich sporo, więc fajnym pomysłem jest przygotowanie gofrowego tortu przełożonego kremem z bitej śmietany i mascarpone. Aż się rozmarzyłam : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 2 szklanki mleka (temp. pokojowa)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka (temp. pokojowa)
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać. W innej, dużej misce wymieszać mleko z olejem rzepakowym, ekstraktem z wanilii i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do mokrych składników dodać suche w trzech partiach, delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników (!). Smażyć na mocno rozgrzanej gofrownicy wg instrukcji dołączonej do naszego urządzenia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!