Dutch Baby to idealne wyjście kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, zawartość lodówki jest mocno ograniczona, a mimo to chcemy zjeść coś pysznego. Idealne śniadanie na weekendowy poranek, miksujemy wszystkie składniki i przekładamy do piekarnika, gdzie całość robi się sama ; ) Inspiracja u Kasi. Polecam!
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka (wielkość L, temperatura pokojowa)
- 1/2 szklanki mleka (temperatura pokojowa)
- 3 łyżki masła
- cukier puder i owoce do podania
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C (termoobieg). Przełożyć do niego patelnię lub naczynie żaroodporne z masłem. Wszystkie pozostałe składniki (poza składnikami do podania) zmiksować. Wyjąć gorącą patelnię z piekarnika i przelać do niej uzyskaną masę. Szybko wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 15-18 minut, aż Baby Dutch wyrośnie i brzegi będą wypieczone. Odczekać kilka minut i udekorować cukrem pudrem i owocami.
Smacznego!