Dutch Baby to idealne wyjście kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, zawartość lodówki jest mocno ograniczona, a mimo to chcemy zjeść coś pysznego. Idealne śniadanie na weekendowy poranek, miksujemy wszystkie składniki i przekładamy do piekarnika, gdzie całość robi się sama ; ) Inspiracja u Kasi. Polecam!
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka (wielkość L, temperatura pokojowa)
- 1/2 szklanki mleka (temperatura pokojowa)
- 3 łyżki masła
- cukier puder i owoce do podania
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C (termoobieg). Przełożyć do niego patelnię lub naczynie żaroodporne z masłem. Wszystkie pozostałe składniki (poza składnikami do podania) zmiksować. Wyjąć gorącą patelnię z piekarnika i przelać do niej uzyskaną masę. Szybko wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 15-18 minut, aż Baby Dutch wyrośnie i brzegi będą wypieczone. Odczekać kilka minut i udekorować cukrem pudrem i owocami.
Smacznego!
stanowczo za długo się zabieram za jego zrobienie 😛
Autor
Pyszne śniadanie, które samo się robi 🙂
O! no i to jest coś dla mnie, samo się robi <3
myślisz, że z mąkami bezglutenowymi przejdzie?
Autor
Dokładnie, smażenia i oczekiwania nie lubię, ale naleśniki kocham 🙂 spróbuj z ryżową powinno się udać choć pewnie będzie bardziej kruchy 🙂
Pycha! 🙂 jem oczami !!!
Autor
Bardzo mi miło, dzięki 🙂
Bosko wygląda, czekoladowego jeszcze nie jadłam 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Bardzo ciekawy pomysł naleśników z piekarnika nie znam choć nazwa chyba obiła mi się o uszy 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Boski smak, nie wierze ze wczensiej nie jadlam :))))
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Cudnie się prezentuje i te małe rączki chyba nie mogły się doczekać 🙂
Autor
Oj tak… nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo ktoś już zaczął wyjadanie 😉
Pysznie i szybko bedziemy wracac 🙂
Autor
Super 🙂