Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowe ciasto z serem

Obiecane ciasto na imieniny mojej siostry. Zażyczyła sobie je tak dawno temu, że już prawie zapomniałam : ) Przepis pochodzi z mojej ukochanej „Złotej Księgi Czekolady”. Pozycję tę polecam każdemu miłośnikowi czekolady. Wszystko smakuje wyśmienicie, mocno czekoladowe, zbite ciasto z migdałami idealnie komponuje się z delikatną masą serową!!! Pycha: )



Składniki na ciasto:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobno posiekanych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki esencji migdałowej

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Formę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm (użyłam formy kwadratowej 21×21 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy ją folią aluminiową (proponuję zastąpić papierem do pieczenia!), tak aby końce zwisały z brzegów formy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i cukier, mieszając do czasu aż składniki dobrze się połączą.
Zdejmujemy z ognia. Po lekkim schłodzeniu dodajemy jajka, mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sól, esencję migdałową. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 min, do tzw. suchego patyczka. Następnie odstawiamy do schłodzenia.

Składniki na masę serową:

  • 500 g białego, kremowego sera
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 60 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Na najniższych obrotach mieszamy mikserem ser, mleko skondensowane, śmietanę i esencję waniliową. Masę wykładamy na spód i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.

Składniki na polewę:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Po lekkim schłodzeniu polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min przed podaniem. W oryginalnym przepisie polewa pokrywała całe ciasto, jednak wyszło mi jej tak niewiele, że starczyło tylko na keksy : )

Smacznego : )


Exit mobile version