Obiecane ciasto na imieniny mojej siostry. Zażyczyła sobie je tak dawno temu, że już prawie zapomniałam : ) Przepis pochodzi z mojej ukochanej „Złotej Księgi Czekolady”. Pozycję tę polecam każdemu miłośnikowi czekolady. Wszystko smakuje wyśmienicie, mocno czekoladowe, zbite ciasto z migdałami idealnie komponuje się z delikatną masą serową!!! Pycha: )
- 250 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 2 duże jajka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g drobno posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki esencji migdałowej
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Formę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm (użyłam formy kwadratowej 21×21 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy ją folią aluminiową (proponuję zastąpić papierem do pieczenia!), tak aby końce zwisały z brzegów formy.
Składniki na masę serową:
- 500 g białego, kremowego sera
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego
- 60 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Na najniższych obrotach mieszamy mikserem ser, mleko skondensowane, śmietanę i esencję waniliową. Masę wykładamy na spód i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Składniki na polewę:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Po lekkim schłodzeniu polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min przed podaniem. W oryginalnym przepisie polewa pokrywała całe ciasto, jednak wyszło mi jej tak niewiele, że starczyło tylko na keksy : )
Smacznego : )