Fasolowo-bananowe brownie, czyli błyskawiczne fit ciasto z fasoli podejrzane u Kasi : ) Bez cukru, mąki i tłuszczu, a dzięki dużej zawartości białka świetnie sprawdzi się po treningu. W smaku nie przypomina oczywiście typowego brownie, ale dominuje czekoladowy smak, a fasola jest niewyczuwalna : ) Polecam!
Ciasto czekoladowe z fasoli
Składniki (keksówka 12x22cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona i przepłukana)
- 150 g mocno dojrzałego, brązowego banana (waga po obraniu)
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 g erytrytolu
- 1 pełna łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zblendować na gładką jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Smacznego!
*Kaloryczność całego ciasta to ok 600 – 660 kcal.