Czekoladowe ciasto z fasoli

Fasolowo-bananowe brownie, czyli błyskawiczne fit ciasto z fasoli podejrzane u Kasi : ) Bez cukru, mąki i tłuszczu, a dzięki dużej zawartości białka świetnie sprawdzi się po treningu. W smaku nie przypomina oczywiście typowego brownie, ale dominuje czekoladowy smak, a fasola jest niewyczuwalna : ) Polecam!

Ciasto fasolowe

Ciasto czekoladowe z fasoli

Składniki (keksówka 12x22cm):

  • 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona i przepłukana)
  • 150 g mocno dojrzałego, brązowego banana (waga po obraniu)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 g erytrytolu
  • 1 pełna łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki przełożyć do miski i zblendować na gładką jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Smacznego!

*Kaloryczność całego ciasta to ok 600 – 660 kcal.

Czekoladowe ciasto z fasoli
Fit ciasto z fasoli

Komentarzy: 30

  1. Aga
    4 czerwca 2020 / 13:22

    Tak jak kocham fasole do ciasta nie mogę się przekonać może dlatego że jej tam nie czuć heh 😀 za to odwrotnie z cukinią której nie lubię a ciasto owszem 🙂

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:31

      Czasem trudno przewidzieć, więc warto próbować wszystkiego 🙂

  2. Tina
    4 czerwca 2020 / 13:47

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:31

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Majka
    4 czerwca 2020 / 14:43

    Mam chrapkę na takie zdrowe i szybkie ciacho 😍

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:32

      W takim razie to będzie idealne 😀

      • Majka
        6 czerwca 2020 / 19:28

        Moje ciasto wyszło słodkie i dosyć wilgotne. Można by powiedzieć, że zdrowe brownie 😍

        • Marta
          Autor
          8 czerwca 2020 / 12:09

          Idealnie <3

  4. Malwa
    4 czerwca 2020 / 17:09

    Już się studzi i pachnie pięknie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:32

      Super 🙂

  5. Ania
    5 czerwca 2020 / 11:40

    Ciasto fajne nie za słodkie jedno z lepszych fit jakie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:36

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Meghan
    6 czerwca 2020 / 13:39

    Fajnie inne niz myslalam ale fajne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2020 / 12:09

      Miło mi, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2020 / 18:13

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. Eve
    15 czerwca 2020 / 14:08

    Bardzo smakowite dziś piekłam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2020 / 15:46

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Natalia
    29 czerwca 2020 / 12:13

    Rewelacyjnie szybkie ciasto. Uwielbiamy go całą rodzinką. Na stałe zagości w moim przepiśniku.

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2020 / 12:35

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Justyna
    10 stycznia 2021 / 1:02

    Niestety mi bardzo opadło i jest zbyt wilgotne. Nie wiem co zrobilam źle 🙁 Nie mniej jednak w smaku jest super. Pierwszy raz robilam cos takiego!

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2021 / 12:26

      Ciasto należy do tych ciężkich i wilgotnych 🙂 Jeśli jednak było zbyt „mokre” to nasuwa mi się pytanie czy piekła Pani z termoobiegiem, czy bez? Każdy piekarnik jest inny, czasem potrzeba wydłużyć trochę czas pieczenia. Mimo to cieszę się, że posmakowało 🙂

  10. Angelika
    14 stycznia 2021 / 12:22

    Zamiast erytrytolu moge użyć ksylitol ? Jeśli tak to w jakiej proporcji ?

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2021 / 13:01

      Można zamienić, ale niestety z proporcjami nie pomogę, bo nie używam erytrytolu.

  11. Nati
    30 stycznia 2021 / 17:50

    Jestem miłe zaskoczona, ciasto jest pyszne.
    Następnym razem spróbuje dodać orzechy włoskie.

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2021 / 12:11

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  12. Gosia
    9 maja 2021 / 21:59

    Czy jeśli mam blaszkę na 30cm długa to jak podwoje składniki to upiecze się? Czy piec dłużej? Jak tak to ile

    • Marta
      Autor
      10 maja 2021 / 16:17

      Długość 30cm, ale jaka szerokość? 🙂 Trzeba przeliczyć pola obu blach i porównać 🙂 Jeśli są podobne to pieczemy bez zmian, jeśli pole większej blachy jest dwa razy większe to podwajamy składniki (ale pieczemy bez zmian) itd. 🙂

  13. Gosia
    16 maja 2021 / 18:07

    Właśnie się piecze. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🥰♥️

    • Marta
      Autor
      17 maja 2021 / 10:43

      Super, życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 20 =