Przygotowywałam już ciasto z fasoli, a nawet buraków, przyszła więc pora na ciecierzycę : ) W wersji wytrawnej bardzo ją lubię, na słodko też dobrze się sprawdziła. Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne, świetnie pasuje polane gorzką czekoladą lub domową konfiturą. Jest bardzo zdrowe i smakuje również dzieciom (być może dlatego, że nie wiedziały z jakich jest składników ; ) Polecam!
Składniki (keksówka 10×23 cm):
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy (lub świeżej, wcześniej namoczonej i ugotowanej)
- 1 dojrzały banan
- 3 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu lub ok. 5 łyżeczek stewii
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki poza żurawiną zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać żurawinę, wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.
Smacznego!
Serdecznie Wam dziękuję za udział w konkursie z książką „Sekrety francuskiej kuchareczki”. W losowaniu szczęście uśmiechnęło się do:
Kingi M-Ł, Darii Rosiak oraz Patrycji
Gratulacje! Proszę o kontakt w celu wysyłki nagród : )