Czekoladowe ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo intensywne w smaku, aromatyczne, trudno się oderwać. Polecam!!
Składniki (keksówka 22×9 cm):
- 1 pomarańcza
- 3 jajka (wielkość L w temp. pokojowej)
- 200 g cukru
- 240 ml oleju rzepakowego
- 100 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 250 g mąki pszennej
- 25 g ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Pomarańcze umyć, przełożyć do małego, wysokiego garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości przez około 30 minut. Całkiem wystudzić w wodzie, a następnie wyjąć i zmiksować na gładki mus. Całe jaja zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladą oraz puree z pomarańczy, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i przez pierwsze 10 minut studzić w formie, a następnie na kratce. Ozdobić polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Smacznego!
Polewa:
- 20 g masła
- 4-5 łyżek mleka
- 50 g cukru pudru
- 15 g ciemnego kakao
Masło roztopić z mlekiem w małym garnuszku. Dodać cukier puder wymieszany z kakao. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Przepis – źródło, pozostałe inspiracje na ciasta czekoladowe.