Czekoladowe ciasto na białkach z tartymi jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie białek, jeśli nie mamy już ochoty, na najczęściej wybierane w tym przypadku bezowe wypieki : ) Ciasto jest lekkie i puszyste, a dodatek jabłek dodaje mu wilgotności. Polecam!!!
Składniki (keksówka o długości 25 cm):
- 4 białka (z jaj wielkości L)
- 100 g cukru
- 65 ml oleju
- 100 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g gorzkiego kakao
- 1 średnie jabłko
Białka zmiksować na puszystą pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując, aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny podczas rozcierania masy między palcami). Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ubitej piany, naprzemian z olejem, miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki jabłko, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Całość przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Pyszne ciasto chetnie zrobię bo w zamrażarce mam pełno białek pomrozonych na lepsze czasy 🙂 a zdjęcia jak zawsze cudowne ❤️
Autor
Super, idealna okazja 🙂
Super 👍🏻
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Super ciacho, mocno czekoladowe 😊
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wygląda po prostu świetnie! A na pewno lepiej smakuje 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Już wiem jak wykorzystam zbędne białka 😋
Autor
Mam nadzieję, że ciasto posmakuje 😀
Bardzo fajne ciasto! Osobiście lubię takie wilgotne ciasta, bo są tak samo dobre następnego dnia:)
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto jest super, bezy nie lubię wiec przeważnie białka mi sie marnowały albo była białecznica teraz mam ciacho 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
można pominąć jabłko? ewentualnie zamieć na gruszkę? 🙂
Autor
Gruszka będzie ok 🙂 owoc doda fajnej wilgotności 🙂