Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio jedliśmy! Znalezione na blogu u Samanthy od razu podbiło moje serce ; ) Bardzo, bardzo mocno czekoladowe i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jestem w nim zakochana : ) Gorąco polecam!
Składniki na ciasto :
- 140 g gorzkiej czekolady powyżej 70 %
- 120 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki kawy granulowanej lub espresso
- 200 g brązowego cukru lub muscovado
- 100 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki ciemnego kakao (plus odrobina do obsypania formy do pieczenia)
- 1 łyżeczka sody
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nad parą). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy. Jako ostatnią wlewamy roztopioną czekoladę i kawę. Ponownie ubijać przez 2 minuty. Do otrzymanej masy dodajemy cukier, na końcu przesianą mąkę z kakao i sodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy kakaem. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez 90 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ciasto w formie przez 10 minut, a następnie studzimy na metalowej kratce.
Dobrze wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty i na 2 z nich wykładamy krem gnache. Podajemy schłodzone. Można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Składniki na krem ganache:
- 125 ml śmietany kremówki (lub innej słodkiej powyżej 20 %)
- 60 g białej czekolady
- 1 łyżka wrzącej wody
Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Dodać wrzątek i ponownie dobrze wymieszać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Schłodzoną masę zmiksować do zgęstnienia.
Smacznego : )